Kamenci mokraćnog sustava (urolitijaza)

Kamenci mokraćnog sustava (urolitijaza)

Kamenci mokraćnog sustava (urolitijaza)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 12.443
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kamenci se najčešće javljaju u dobi između 20. i 45. godine života. Tri puta su češći kod muškaraca nego kod žena. Jednostrano se javljaju četiri puta češće nego obostrano, a omjer između pojave pojedinačnih u odnosu na mnogobrojne je oko 60:40%.
Kategorija: Mokraćni sustav

Sastav kamenaca

Najčešće kamence dijelimo prema građi - na organske i anorganske. I jedni i drugi mogu biti građeni od samo jednog kemijskog sastava, ali se puno puta javljaju i mješoviti.

Sastav organskih kamenaca čine najčešće fibrinske ili druge bjelančevinske mase, zatim amiloid, pojedine nakupine bakterija itd., a tu ubrajamo i tzv. urosteatolite.

Anorganski kamenci znatno su kompliciraniji, pa ih možemo razlikovati i prema kemijskom sastavu i prema kristalnoj strukturi.

No, tu možemo uvrstiti i:

- nefrosklerozu ("milijarna" ovapnjenja),
- lipomatozu (infiltraciju masnim tkivom),
- bubrežni infarkt (pigmentom, vapnom i mokraćnom kiselinom).

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!