Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Upale mokraćnog sustava znaju se dosadno ponavljati, osobito kod starijih žena i trudnica. Vrlo su učestale, od njih su češće samo upale dišnog sustava. Uzrokuju velik pobol i financijski teret te izluđuju ne samo pacijenta već i liječnike.
Kategorija: Mokraćni sustav

Prevencija ponavljanih upala mokraćnog sustava​

Brojne mjere su korištene u namjeri sprječavanja ponavljanja mokraćnih infekcija. Iako mnogi pristupi nisu prikladno testirani u istraživanjima, pacijenti i medicinsko osoblje imaju veliko povjerenje u njihovu učinkovitost. Takav pristup može se primijeniti u početku kako bi se smanjila izloženost antibioticima.

Kontracepcija - seksualno aktivne žene, osobito ako koriste spermicidna sredstva te dijafragmu trebaju se posavjetovati s liječnikom. Apstinencija, promjena kontracepcijskog sredstva, eliminacija ili rjeđa uporaba dijafragme i spermicida trebala bi smanjiti učestalost ponovnih infekcija.

Mokrenje nakon spolnog odnosa i pijenje tekućine - liječnici često preporučuju mokrenje nakon spolnog odnosa te uzimanje veće količine tekućine. Kontroliranim studijama nije pokazano kako se time smanjuje rizik od ponovnih infekcija, ali isto tako nije ni štetno.

Sok od brusnica - dugo vremena se reklamirao kao učinkovit domaći lijek za sprječavanje mokraćnih upala. Istraživanjima je dokazano kako ovaj sok sprječava pričvršćivanje bakterija na površinske stanice mokraćnog sustava (uroepitel). Za ovaj učinak mogla bi biti zaslužna fruktoza i proantocijanidini. Dodatne studije su potrebne za utvrđivanje koliko je sok od brusnica učinkovit u sprječavanju simptomatskih upala.

Ukoliko osobe s ponavljanim infekcijama ne žele promijeniti metodu kontracepcije ili promjene ponašanja nisu učinkovite, potrebno je ponuditi antibiotike.

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) je šumska bobica.

Uvin čaj - popularan lijek za mokraćne infekcije. Nije osobito učinkovit u ubijanju bakterija (baktericidna aktivnost niska), ali je dokazana njegova sposobnost djelovanja na površinu bakterija čime se smanjuje njihova sposobnost kolonizacije i izazivanja upale. Osim toga, djeluje diuretski (pospješuje izmokravanje) i pomaže otplavljivanje bakterija.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!