Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Upale mokraćnog sustava znaju se dosadno ponavljati, osobito kod starijih žena i trudnica. Vrlo su učestale, od njih su češće samo upale dišnog sustava. Uzrokuju velik pobol i financijski teret te izluđuju ne samo pacijenta već i liječnike.
Kategorija: Mokraćni sustav

Kako nastaje mokraćna infekcija

Mokraća je u zdravih osoba sterilna, sto znaci da ne sadrži nikakve mikroorganizme. Upalu uzrokuju mikroorganizmi koji obično dolaze s površine tijela i crijeva, a rjeđe iz krvi. Escherichia coli je bakterija koja osobito često uzrokuje mokraćne infekcije. Ona je normalan stanovnik debelog crijeva, ali kad se nađe u mokraćnom sustavu nastaje problem. U većini slučajeva bakterije se umnožavaju najprije u mokraćnoj cijevi i tu uzrokuju upalu (urethritis). Iz mokraćne cijevi bakterije se mogu uspeti u mokraćni mjehur i uzrokovati njegovu upalu (cystitis). Ukoliko se infekcija ne liječi, bakterije se mogu dalje uspinjati kroz mokraćovode, dospjeti u bubrege i uzrokovati njihovu infekciju (pyelonephritis). Mikroorganizmi Chlamydia i Mycoplasma mogu uzrokovati upalu mokraćnih organa kod oba spola. Mogu se prenijeti spolnim putem te zahtijevaju liječenje oba partnera.

Mokraćni sustav ima zaštitne mehanizme protiv infekcije: mokraćovodi i mjehur sprječavaju vraćanje mokraće prema bubrezima te tijek mokraće prema vani ispire eventualne mikroorganizme. Prostata kod muškaraca izlučuje sekrete koji sprječavaju rast bakterija. Imunološki sustav oba spola također se bori protiv uzročnika infekcije. Usprkos tome, upale se ipak događaju.

Mokraćne infekcije su znatno češće kod žena, a razlog za to nije posve objašnjen. Jedno objašnjenje jest kratkoća ženske mokraćne cijevi u odnosu na mušku što mikroorganizmima omogućuje brz dolazak u mjehur. Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini otvora vagine i debelog crijeva pa je izložen većem broju mikroorganizama. Seksualni odnos okidač je infekcije kod mnogih žena; uzrok nije posve jasan.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!