Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Upale mokraćnog sustava znaju se dosadno ponavljati, osobito kod starijih žena i trudnica. Vrlo su učestale, od njih su češće samo upale dišnog sustava. Uzrokuju velik pobol i financijski teret te izluđuju ne samo pacijenta već i liječnike.
Kategorija: Mokraćni sustav

Liječenje ponavljanih upala mokraćnog sustava​ i profilaksa mokraćnih infekcija u trudnoći

Za liječenje upala donjeg mokraćnog sustava tradicionalno se preporučuju penicilini i cefalosporini. Sulfonamidi mogu povećati rizik od kernikterusa kod novorođenčeta, a trimetoprim (antifolat) može poremetiti razvoj neuralne cijevi u ranoj trudnoći (a dobro se podnosi u drugom i trećem tromjesečju). Nitrofurantoin ima rijetke, ali ozbiljne komplikacije u vidu neonatalne hemolize (razaranje eritrocita) zbog manjka glukoza-6-fosfata; hemolitička bolest novorođenčeta ipak nikad nije opisana.

Usprkos potencijalnim rijetkim nuspojavama neki autoriteti sada preporučuju nitrofurantoin, trimetoprim ili trimetoprim-sulfametoksazol kao lijekove prve linije zbog njihove učinkovitosti, niske cijene, relativne sigurnosti. Trodnevno liječenje se primjenjuje za akutnu nekompliciranu upalu mokraćnog mjehura. Trudnice s kompliciranom infekcijom ili velikim rizikom za ponavljanje infekcije trebale bi se liječiti 7-10 dana. Visoko rizična grupa uključuje žene s prethodno ponavljanim mokraćnim infekcijama, žene s upalom bubrega te žene s neuobičajenim ili otpornim mikroorganizmima. Ove žene su kandidati za trajnu antibiotsku profilasku o čemu se trebaju posavjetovati s liječnikom.

Druge strategije prevencije ponavljanih upala mokraćnog sustava​

Potiskivanje bakterija koje uzrokuju mokraćne infekcije (uropatogeni) umjetnim uvođenjem laktobacila (Lactobacillus sp.), bakterija koje se inače normalno nalaze na rodnici, jedan je od mogućih pristupa koji se istražuju. Lactobacillus može zaštititi vaginu od kolonizacije uropatogenima nizom mehanizama. Iako obećavajući, ovaj pristup još uvijek nije dovoljno istražen niti prihvaćen.

Druge potencijalne mogućnosti uključuju uporabu genetski modificirane avirulentne E. coli koja bi se uvela u mokraćni mjehur. Njihova kolonizacija spriječila bi kolonizaciju štetnih sojeva.

Sigurno i učinkovito cjepivo protiv uropatogena bilo bi izvrsno rješenje. Takva cjepiva, unesena injekcijom ili vaginaletama, se istražuju i dosad su pokazala samo djelomičan uspjeh. Zaštitan učinak nestaje nakon nekoliko tjedana. Obećavajući pristup uključuje razvoj cjepiva temeljenog na FimH (E. coli tip 1 fimbrijski adhezijski protein), proteinu kojeg sadrže svi uropatogeni sojevi E. coli.

Urološka procjena ponavljanih upala mokraćnog sustava​

Osobe s ponavljanim infekcijama mokraćnog sustava često prolaze kroz temeljitu urološku procjenu kako bi se otkrili čimbenici koji podržavaju upalu. Urološka procjena osoba s ponavljanom upalom mokraćnog mjehura smatra se nepotrebnim troškom i potencijalno štetnom. Detaljnije pretrage potrebne su kod težih infekcija kad postoji opravdana sumnja o postojanju abnormalnosti građe i funkcije. Ukoliko se dokaze bakterija Proteus sp. koja je često povezana s kamencima i ponavljanim upalama, to je opravdan razlog za detaljnije pretrage. Detaljne pretrage mladih žena s nekompliciranom upalom bubrega također nisu opravdane i imaju malu dijagnostičku vrijednost, osim ako se radi o odgođenom odgovoru na terapiju. Kod žena kojima su antibiotici djelotvorni pretragama se rijetko nalaze urološke abnormalnosti. Detaljnije pretrage se preporučuju nakon preboljene dvije upale bubrega ili ako postoje komplikacije.

Ukoliko liječnik procjeni kako je nužna pomnija dijagnostička obrada, preporučuje se obaviti ultrazvuk i CT kako bi se isključilo postojanje kamenaca i opstruktivne uropatije (posljedice začepljenja mokraćnog sustava kamencima). Detaljnije pretrage, uključujući cistoskopiju i ekskretornu urografiju potrebne su kod pacijenata koji imaju trajan nalaz krvi u mokraći (hematurija) nakon što je infekcija iskorijenjena.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!