Multipla skleroza

Multipla skleroza

Multipla skleroza
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 22.703
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Mozak

Etiologija multiple skleroze

Uzrok bolesti nije poznat. Početak se možda može povezati s nekom latentnom (pritajenom) virusnom, kao npr. Barr-Epstein virusom ili retrovirusnom infekcijom koja pokrene patološki imuni odgovor, provociran alergijom ili psihofizičkim stresom. Bolesnici imaju povišen nivo gama-globulina, često veći od 15% od ukupnih proteina u likvoru. Postoji vjerovatnost da je MS autoimuna bolest kod koje organizam reagira na vlastite stanice kao na strane i producira antitijela protiv njih zbog čega dolazi do disbalansa Th1 i Th2 tipa stanica. Novija istraživanja ukazuju na povezanost humanog leukocitnog antigena (HLA) na kromosomu 6 i MS. Moguće objašnjenje je i obiteljska sklonost. Među dvojajčanim blizancima vjerovatnost razvitka bolesti je 30%, a među jednojajčanim 4%.

Epidemiologija multiple skleroze

Multipla skleroza javlja se u omjeru 1:1500-2000 bolesnika. Rjeđa je idući od sjevera prema jugu. Prisutnija je u Europi i Aziji, nego u Africi. Bolest se obično pojavljuje između 20. i 40. godine života i češća je u žena nego u muškaraca otprilike 2:1, odn. u dječjoj dobi 3:1.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!