Katarakta (siva mrena)

Katarakta (siva mrena)

Katarakta (siva mrena)
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Katarakta može biti posljedica ozljede ili zračenja. Udarac u oko ili ozljeda stranim tijelom najčešće su traumatske ozljede koje uzrokuju zamućenje očne leće. Nekada se takva zamućenja ne razviju u cijelosti već samo djelomično, pa ne smetaju značajnije i može ostati tako djelomično razvijena do duboke starosti.
Kategorija: Oči i vid

Dijagnoza katarakte

Dijagnoza katarakte postavlja se na temelju oftalmološkog pregleda biomikroskopom. Zbog mogućnosti postojanja drugih očnih bolesti koje mogu dodatno komplicirati liječenje, potrebno je napraviti kompletan i detaljan oftalmološki pregled. Katkada je potrebno učiniti i ultrazvučni pregled oka, jer se zbog jakog zamućenja očne leće ne može jasno analizirati očna pozadina, tj. dijelovi oka koji se nalaze u dubini iza leće.

Siva mrena liječi se operacijom. Ne postoje očne kapi ili lijekovi koji će usporiti ili zaustaviti razvoj katarakte. U nekim slučajevima početne katarakte oko postaje kratkovidno zbog bubrenja leće i vid se može poboljšati naočalama. S vremenom, kako zamućenje leće napreduje, naočale prestaju biti od koristi. Jedini način liječenja katarakte je operacija koja se danas izvodi rutinski. Dvije osnovne vrste operacijskog liječenja su ekstrakapsularna ekstrakcija ili ECCE (starija metoda) i ultrazvučna operacija ili fakoemulzifikacija (nova, moderna metoda). Za vrijeme dok se još operiralo starom ECCE metodom moralo se čekati da mrena "sazrije" da bi se mogla operirati. Takav zahvat izvodi se kroz rez na rožnici veličine oko 12 mm na način da se čitava leća mehanički „istisne iz oka". Zbog njegove veličine, rez je potrebno nakon operacije stegnuti šavovima, što nerijetko za posljedicu ima veliki astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnice).

Ultrazvučnom metodom operacije (fakoemulzifikacija) moguće je operirati kataraktu bilo kojeg stupnja zrelosti, a poželjnije je da je katarakta mekša ("nezrelija"), jer je u tom slučaju operacija lakše izvediva i kraće traje, a komplikacije su manje. Za vrijeme operacije zamućena očna leća usitnjava se pomoću ultrazvuka, a usitnjene lećne mase istovremeno se odstranjuju iz oka. Čitava operacija izvodi se kroz rez na rožnici veličine 2 do 3 milimetra kojeg nije potrebno šivati, jer nakon operacije spontano zacijeli. Nakon što se zamućena očna leća odstrani, na njeno mjesto ugrađuje se umjetna savitljiva intraokularna leća. Takva operacija danas se izvodi ambulantno, bez ležanja i pod lokalnom anestezijom. Fakoemulzifikacija kao metoda operacije razvijena je u potrazi za načinom da se katarakta izvadi kroz što manji rez. Postala je najkorištenija tehnika za operaciju katarakte. Rizici operacije su minimalni, a zahvat je dovoljno siguran da bude izveden u lokalnoj anesteziji (primjenom samo kapljica anestetika).

Nakon operacije pacijent ide kući, a oko ne treba pokrivati zavojem. Vidna rehabilitacija je vrlo brza tako da nema potrebe za prekidanjem svakodnevnih aktivnosti pacijenta. Poslije fakoemulzifikacije, preko 90% ljudi postigne vidnu oštrinu iznad 80%. Ako postoje neka patološka stanja mrežnice, vidna oštrina može biti lošija. Nakon operacije katarakte potrebne su naočale za čitanje (u mnogim slučajevima one su potrebne i prije operacije zbog prezbiopije, tj. staračke dalekovidnosti). U zadnje vrijeme u svijetu su se pojavile multifokalne intraokularne leće s kojima bi pacijent trebao vidjeti dobro na daleko i na blizu. No, mišljenja stručnjaka još uvijek su podijeljena oko ugradnje ovih vrsta intraokularnih leća nakon operacije sive mrene, jer se zadovoljavajući vid na daleko i blizu postiže tek u oko 50% slučajeva i to u uvjetima dobrog osvjetljenja. U uvjetima lošijeg osvijetljenja, a posebno prilikom vožnje noću, javljaju se smetnje u smislu bljeskanja, dvostrukog vida i smanjenog kontrasta. Više se nade polaže u akomodativne intraokularne leće koje bi trebale zamijeniti prirodnu očnu leću na način da se u oku pomiču i mijenjaju oblik kao što to čini prirodna leća. I multifokalne i akomodativne intraokularne leće još uvijek su u fazi istraživanja i trenutno ne predstavljaju idealno rješenje, već kompromis. Postoji mogućnost postizanja dobrog vida na daleko i blizu na način da se u jedno oko ugradi leća za gledanje na daljinu, a u drugo oko za blizinu (tzv. „monovision"). Na taj način izbjegavaju se simptomi poput bljeskanja i smanjenog kontrasta, a pacijent vidi dobro na daleko i blizu. Za zahtijevnije poslove na blizinu mogu se napraviti naočale s malom dioptrijom koje dodatno izoštravaju vid. Važno je naglasiti da neovisno o metodi korekcije vida na daleko i blizu, realna očekivanja pacijenta uz detaljno objašnjenje pojedinog postupka predstavljaju ključ uspjeha.

U nekim slučajevima kapsula leće, koja prilikom operacije ostaje netaknuta, može se kroz izvjesno vrijeme nakon operacije zamutiti (sekundarna katarakta). U tom slučaju potrebno je otvoriti središnji dio stražnje kapsule radi poboljšanja vida. Takav zahvat naziva se kapsulotomija, a postiže se upotrebom YAG lasera. Izvodi se kao ambulantni zahvat koji traje svega 5 do 10 minuta, u potpunosti je bezbolan, a rehabilitacija nakon zahvata je trenutna.

Bez obzira na vrstu sive mrene i uzrok njenog nastanka, zahvaljujući modernoj tehnologiji operacija sive mrene postala je rutinski zahvat s brzom rehabilitacijom vida. Daljnjim razvojem intraokularnih leća očekuje se da će u budućnosti pacijenti nakon operacije bez naočala moći vidjeti jednako dobro na daleko i na blizu kao što su vidjeli dok nije bila razvijena katarakta.

dr.sc. Nadežda Bilić, dr.med.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!