Botulizam

Botulizam

Botulizam
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.
Kategorija: Trovanje

Liječenje botulizma

Terapija se sastoji od davanja trivalentnog seruma (antitoksin A, B, E) iv. početna doza za odrasle iznosi 500 do 750 ml/dan i ponavlja se sljedeći dan ako se ponovno dokaže toksin u krvi. Serum ima veću profilaktičku vrijednost kod osoba koje su jele istu hranu a još nisu oboljele. Uz davanje seruma treba isprati želudac, davati laksative i klizmu kako bi se spriječila daljnja apsorpcija toksina.

Profilaksa

Pravilno konzerviranje kako komercijalnih tako i domaćih proizvoda je bitan korak u prevenciji bolesti. Dojenčadi ne bi trebalo davati med jer može sadržavati spore klostridiuma. Aktivna imunizacija toksoidom (cijepljenje) se primjenjuje samo kod osoba koje su u profesionalnom kontaktu s klostridiumom ili njegovim toksinima.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!