Botulizam

Botulizam

Botulizam
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.
Kategorija: Trovanje

Klinička slika botulizma

Simptomi bolesti se javljaju od 12 - 36 sati (nekoliko sati do 8 dana) nakon ingestije zagađene hrane, kod trećine bolesnika se javljaju simptomi koji upućuju na akutnu alimentarnu intoksikaciju (mučnina, povraćanje i proljev) dok se kod ostalih odmah javljaju mišićna slabost, brzo umaranje, izrazita suhoća sluznice usta, opstipacija, zatim simptomi od strane bulbomotora (dvoslike, inhibicija reakcije zjenica na svjetlo, ptoza itd.).

Gutanje i govor su oslabljeni, tetivni refleksi su očuvani, svijest također. Neurološki simptomi obično zahvaćaju obje strane tijela, simetrični su a slabosti se šire od mišića glave prema dolje. Bolest može završiti fatalno uslijed zahvaćanja respiratorne muskulature ili aspiracijske upale pluća uslijed paralize mišića ždrijela.

Vrućice nema, a frekvencija pulsa je u granicama normale osim ukoliko se ne javi popratna infekcija drugim uzročnicima.

Klostridiumov egzotoksin može ući u organizam i kroz rane na koži ukoliko je rana inficirana sporama Clostridium botulinuma.

U dojenačkom botulizmu crijevo djeteta je kolonizirano sporama klostridia. Ovo je infekcija u pravom smislu riječi za razliku od intoksikacije kod odraslih.

Dijagnoza i diferencijalna dijagnoza botulizma

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a dokazuje se nalaskom toksina u krvi (neutralizacijom na miševima) ili dokazom klostridia u hrani na zamorcu. Od pomoći može biti i elektromiografija u nekim slučajevima.

Diferencijalno dijagnostički botulizam se može zamijeniti s Guillain-Barréovim sindromom, poliomijelitisom, mijastenijom gravis itd.

Prognoza

Prognoza je različita u ovisnosti o epidemiji, letalitet iznosi od 16 do 65%, smrt nastupi obično od 4. do 8. dana bolesti.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!