Blokada ušnim voskom

Blokada ušnim voskom

Blokada ušnim voskom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Broj pregleda: 10.404
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Blokada ušnog voska se događa kada se ušni vosak (cerumen) nakuplja u uhu i postane pretvrd da bi se prirodno isprao.
Kategorija: Uho, grlo, nos

Životni stil i kućni lijekovi

Ako vaš bubnjić nije oštećen, to jest nema nekakvu rupu, ove mjere vam mogu pomoći da uklonite višak ušnog voska koji blokira vaše ušne kanale:

Omekšajte vosak

Koristite kapaljku kako bi primijenili nekoliko kapi ulja za bebe, mineralnog ulja, glicerina ili hidrogen peroksida u ušni kanal po dvaput dnevno na ne više od četiri do pet dana. To će omekšati vosak.

Koristite toplu vodu

Nakon dan ili dva, kada se vosak smekšao, koristite gumenu pumpici koja se napuni toplom vodom i uštrcajte ju u ušni kanal. Nagnite glavu i povucite vanjski dio uha prema gore i unatrag kako bi ispravili ušni kanal. Kada ste završili s „natapanjem", nagnite glavu u stranu kako bi ispustili vodu van.

Osušite ušni kanal

Kada završite, lagano osušite vanjski dio uha s ručnikom ili sušilom za kosu.

Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta prije nego višak ušnog voska ispadne. Međutim, postupak omekšavanja može samo omekšati vanjski sloj voska i uzrokovati da se on smjesti dublje u ušnom kanalu ili uz bubnjić. Ako se simptomi ne poboljšaju nakon nekoliko tretmana, posjetite liječnika.

Pomagala za uklanjanje ušnog voska koji su dostupni u ljekarnama, također mogu biti učinkoviti. Ako niste sigurni koje je najbolji za vas, pitajte liječnika za savjet o različitim metodama.

Ne pokušavajte ga iskopati

Nikada ne pokušavajte iskopati prekomjerne ili stvrdnute količine ušnog voska s predmetima kao što su spajalice, štapićima za uši ili ukosnicom. Možete dublje nagurati vosak i izazvati ozbiljna oštećenja u ušnom kanalu, pa čak i na bubnjiću.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!