Sindrom gorućih usta

Sindrom gorućih usta

Sindrom gorućih usta
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom gorućih usta uzrokuje kroničnu goreću bol u ustima. Bol od sindroma gorućih usta može utjecati na jezik, desne, usne, unutrašnjost vaših obraza i šire područje cijelih usta. Bol može biti ozbiljna, kao da ste opekli usta.
Kategorija: Usna šupljina

Testovi i dijagnoze sindroma gorućih usta

Ne postoji ni jedan test koji može utvrditi da imate sindrom gorućih usta ili što može biti uzrok boli u ustima. Umjesto toga, vaš liječnik ili stomatolog će pokušati isključiti druge probleme prije nego što dijagnosticira sindroma gorućih usta.

Liječnik ili stomatolog pregledat će zdravstveno stanje i lijekove koje uzimate, pregledati usta i pitati da opišete svoje simptome, oralne navike i rutinu oralne njege. Osim toga, liječnik će vjerojatno obaviti opći liječnički pregled, tražeći znakove bilo kojeg drugog stanja.

Kao dio dijagnostičkog procesa, možda ćete imati neke od sljedećih testova:

Krvni testovi
Krvni testovi mogu provjeriti kompletnu krvnu sliku, razinu glukoze, funkciju štitnjače, nutritivne faktore i imunološka funkcioniranja. Svi oni mogu dati tragove o izvoru boli u ustima.

Oralna kultura
Uzimanjem uzoraka iz usta možemo saznati da li imate gljivičnu, bakterijsku ili virusnu infekciju.

Detaljnija ispitivanja
Liječnik može preporučiti MRI, CT ili druge testove za provjeru zdravstvenih problema.

Testovi na alergije
Liječnik može preporučiti testiranje na alergije kako bi se vidjelo da li ste alergični na određene namirnice, aditive ili čak određene tvari u vašoj protezi.

Mjerenja vrijednosti sline
Sa sindromom gorućih usta, moguć je osjećaj kao da imate suha usta. Vrijednosti testova sline mogu potvrditi da li imate smanjen protok sline.

Psihološki upitnik
Možete biti zatraženi da ispunite upitnik koji će pomoći odrediti ako imate simptome depresije, tjeskobe ili drugih uvjeta za pogoršano mentalno zdravlje.

Test povratka želučane kiseline
On može utvrditi ako imate gastroezofagealnu refluksnu bolest.

Osim toga, ako uzimate lijekove koji mogu doprinijeti boli u ustima, liječnik može predložiti privremeno prestajanje uzimanja tih lijekova, ako je to moguće, kako bi vidjeli da li je bol nestala. Ne pokušavajte ovo sami, jer može biti opasno prestati uzimati neke lijekove.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!