Sindrom gorućih usta

Sindrom gorućih usta

Sindrom gorućih usta
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom gorućih usta uzrokuje kroničnu goreću bol u ustima. Bol od sindroma gorućih usta može utjecati na jezik, desne, usne, unutrašnjost vaših obraza i šire područje cijelih usta. Bol može biti ozbiljna, kao da ste opekli usta.
Kategorija: Usna šupljina

Uzroci sindroma gorućih usta

Kada uzrok sindroma gorućih usta nije poznat, stanje se naziva primarnim ili idiopatskim (nepoznat uzrok bolesti) sindromom gorućih usta. Ponekad je sindrom gorućih usta uzrokovan osnovnim zdravstvenim stanjem, kao što je prehrambeni nedostatak. U tim slučajevima, to se zove sekundarni sindrom gorućih usta.

Neka istraživanja pokazuju da se primarni sindrom gorućih usta odnosi na probleme s okusom i senzornim živcima perifernog ili centralnog živčanog sustava. Sekundarni sindrom gorućih usta je simptom jednog ili više osnovnih zdravstvenih problema. Temeljni problemi koji mogu biti povezani sa sekundarnim sindromom gorućih usta su:

Suha usta (kserostomija), koja mogu biti uzrokovana raznim lijekovima ili zdravstvenim problemima.

Drugi oralni uvjeti, kao što su oralna infekcija kvascem (drozd), oralni lihen planus i geografski jezik.

Psihološki faktori, kao što su anksioznost, depresija ili pretjerana zdravstvena briga.

Prehrambene nedostatci, kao što su nedostatak željeza, cinka, folne kiseline (vitamin B-9), tiamina (vitamina B-1), riboflavina (vitamin B-2), piridoksina (vitamin B-6) i kobalamina (vitamin B-12 ).

Proteze mogu dovesti do stresa na neke od mišića i tkiva u ustima, uzrokujući bol u ustima. Materijali od kojih je proteza sačinjena također mogu iritirati tkivo u ustima.

Oštećenja živaca na živcima koji kontroliraju okus i bol u jeziku.

Alergija ili reakcija na hranu, arome hrane, ostale prehrambene aditive, mirise, boje ili druge tvari.

Povratak želučane kiseline (gastroezofagealna refluksna bolest) koja ulazi u usta iz vašeg gornjeg probavnog sustava.

Određeni lijekovi, posebno za liječenje visokog krvnog tlaka koji se nazivaju inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE) inhibitora.

Oralne navike, kao što su zabadanje jezika i škrgutanje zubi (bruksizam).

Endokrini poremećaji, kao što su dijabetes i smanjeni rad štitnjače (hipotireoza).

Hormonska neravnoteža, kao što su one povezane s menopauzom.

Pretjerana iritacija usta ako previše četkate jezik, koristite puno tekućine za ispiranje usta ili konzumirate previše kiselih pića.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!