Crijevne zarazne bolesti - općenito

Crijevne zarazne bolesti - općenito

Crijevne zarazne bolesti - općenito
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Etiologija crijevnih zaraznih bolesti je različita s obzirom na skupine živih agenasa koji ih uzrokuju, tako akutne crijevne zarazne bolesti najčešće uzrokuju bakterije i virusi, dok su kronične crijevne zarazne bolesti najčešće uzrokovane protozoama i helmintima.
Kategorija: Zarazne bolesti

Dijagnostika crijevnih zaraznih bolesti

Dijagnoza bolesti se postavlja na temelju kliničke slike i epidemioloških podataka, a potvrđuje se, etiološki, dokazom uzročnika iz stolice ili ponekad iz krvi. U većini slučajeva krvni nalazi nisu karakteristični, osim u slučaju povišenog broja eozinofila koji govori u prilog parazitskoj infekciji. Na osnovu kliničke slike mogu se samo prepoznati klinički sindromi kao npr. gastroenteritis, enteritis, enterokolitis, kolitis itd.

Liječenje crijevnih zaraznih bolesti

Terapija akutnih infekcijskih proljeva se svodi na provođenje sljedećih postupaka:
- nadoknada izgubljene tekućine i soli (per os ili intravenski)
- dijetalna prehrana
- u određenim slučajevima specifična antimikrobna terapija.
U terapiji kroničnih parazitskih bolesti provodi se dijetalna prehrana i specifična terapija antiprotozojskim i antihelmintičkim lijekovima.

Profilaksa

U opće mjere prevencije spadaju: prijavljivanje slučajeva bolesti, koje je od iznimne važnosti, prevencija kontaminacije vode i hrane uzročnicima, te osiguravanje osnovnih higijenskih mjera i sigurno odlaganje otpada. Specifični uzročnici zahtijevaju i specifične mjere prevencije.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!