Crijevne zarazne bolesti - općenito

Crijevne zarazne bolesti - općenito

Crijevne zarazne bolesti - općenito
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Etiologija crijevnih zaraznih bolesti je različita s obzirom na skupine živih agenasa koji ih uzrokuju, tako akutne crijevne zarazne bolesti najčešće uzrokuju bakterije i virusi, dok su kronične crijevne zarazne bolesti najčešće uzrokovane protozoama i helmintima.
Kategorija: Zarazne bolesti

Klinička slika crijevnih zaraznih bolesti

Klinička slika crijevnih zaraznih bolesti je najčešće karakterizirana simptomima probavnog trakta među kojima dominira proljev. Ostali simptomi se mogu podijeliti u nekoliko skupina. Jedna skupina su simptomi uzrokovani infekciozno-toksičkim faktorima (vrućica, subjektivni i objektivni simptomi infekta, cerebralni i kardiovaskularni simptomi, toksemija, splenomegalija, kliconoštvo itd.).

Druga skupina su simptomi nastali zbog promjena gastrointestinalnog trakta (inapetencija, mučnina, povraćanje, proljevi, boli u trbuhu, promjena frekvencije stolice itd.). Treća skupina simptoma su simptomi nastali zbog poremećaja elektrolita i gubitka tekućine (žeđ, suhe sluznice, gubitak turgora, te simptomi zatajenja bubrega). Kod kroničnih bolesti ovoga tipa česti su simptomi koji su posljedica malnutricije i malapsorpcije (anemija, gubitak težine, avitaminoze itd.).

Opći simptomi nalaze se samo u akutnim infekcioznim proljevima, to su većinom febrilne bolesti, odsutnost općih simptoma govori u prilog toksičnom uzroku bolesti, tako imamo infekciozna (febrilna) i toksična (afebrilna) trovanja hranom. Opći simptomi su kratkog trajanja prolaze za nekoliko dana i najizraženiji su u početku bolesti. Lokalni, crijevni simptomi se javljaju i u akutnim i u kroničnim stanjima, od njih su najčešći proljev, boli u trbuhu i ponekad povraćanje. Po ovima simptomima se mogu prepoznati akutni gastroenteritis (jako povraćanje s obilnim vodenastim stolicama uz grčevite boli u trbuhu), akutni enterokolitis (rijetko-kašaste, sluzave stolice uz grčevite boli u trbuhu), te akutni kolitis ili dizenterički sindrom (oskudne kašaste stolice s primjesama sluzi i krvi uz tenezme i grčeve u trbuhu).

Simptomi o kojima ovisi prognoza bolesti su oni koji su posljedica gubitka tekućine i elektrolita, zbog mogućeg nastanka renalne insuficijencije i smrti.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!