Influenca / Gripa

Influenca / Gripa

Influenca / Gripa
  • Objavljeno: Utorak, 05.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Influenca ili gripa (jedan je izraz iz latinskog, a drugi iz grčkog jezika) jest najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Influenca se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija.
Kategorija: Zarazne bolesti

Što je gripa?

Influenca ili gripa (jedan je izraz iz latinskog, a drugi iz grčkog jezika) jest najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Influenca se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Počinje vrlo naglo, povišenom temperaturom i glavoboljom, te bolovima u mišićima i umorom, a respiratorni se simptomi (začepljenost nosa, grlobolja, suhi kašalj) obično pojavljuju tek nakon 2 do 3 dana. Gripu prate brojne komplikacije među kojima je upala pluća vrlo česta i teška. U Hrvatskoj se godišnje prosječno registrira oko 100 tisuća oboljelih.

Povijesni osvrt

Influenca je odavna dobro poznata bolest, a prvi vjerodostojan opis potječe od Hipokrata još iz petog stoljeća prije Krista. Prvi opis pandemije (pojava bolesti u cijelom svijetu) potječe iz godine 1580. Od tada je zabilježena 31 pandemija. U 20. stoljeću dogodile su se tri pandemije: godine 1918. (španjolska gripa), 1957. (azijska) i 1968. (hongkonška gripa). Najveća i svakako najdramatičnija pandemija bila je ona iz godine 1918., nazvana španjolskom, kada je od influence umrlo oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta. Brojne epidemije influence imale su vrlo važan utjecaj na razvoj cjelokupne civilizacije i kulture. Gripa je jedina klasična infektivna bolest koja se još uvijek pojavljuje pandemijski. Zato je i priskrbila vrlo zanimljiv i slikovit epitet - jedina neukroćena pošast iz prošlosti.

Nakon velike pandemije gripe godine 1918. spoznalo se da uzročnici influence nisu bakterije nego virusi. Uslijedilo je otkriće virusa influence A godine 1933., potom influence B godine 1939. i konačno, godine 1950. virusa influence C. Zbog što boljeg praćenja i sprječavanja bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) godine 1947. osniva Svjetski centar za praćenje influence u Londonu, a do sada je utemeljeno više od 110 nacionalnih centara, a među njima i hrvatski u Zagrebu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!