Influenca / Gripa

Influenca / Gripa

Influenca / Gripa
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Influenca ili gripa (jedan je izraz iz latinskog, a drugi iz grčkog jezika) jest najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Influenca se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija.
Kategorija: Zarazne bolesti

Nastanak i razvoj gripe

Nakon infekcije i za vrijeme bolesti virusi influence nalaze se isključivo u epitelnim stanicama dišnoga sustava. U tim se stanicama virusi razmnožavaju, a one propadaju nakon oslobađanja virusa. Prvi korak u infekciji obavlja neuraminidaza. Ona svojom enzimskom aktivnošću smanjuje viskoznost sluzi na respiratornim sluznicama, čime ogoli receptore na površini epitelnih stanica te omogućuje vezanje virusnog hemaglutinina na njih. To pospješuje prodiranje virusa u napadnutu stanicu i početak upalne reakcije. Razrijeđena sluz koja sadrži viruse lakše dospijeva u donji dio dišnoga sustava. Uzročni virus i upalne promjene, u pravilu, ostaju lokalizirani u dišnome sustavu.

Tijekom influence često nastaju i pridružene bakterijske upale (komplikacije) u dišnome sustavu. Budući da virusi influence općenito smanjuju otpornost organizma i izravno oštećuju respiratornu sluznicu, to izrazito pogoduje nastanku i širenju bakterijskih infekcija. Najčešći su uzročnici takvih sekundarnih bakterijskih upala Streptococcus pneumoniae (pneumokok) i Haemophilus influenzae. Gnojna upala uzrokovana bakterijskom superinfekcijom može zahvatiti sve dijelove dišnoga sustava, uključujući paranazalne šupljine i srednje uho te, naravno, bronhe i pluća. Osobito težak oblik bolesti s brojnim bakterijskim komplikacijama i smrtnim ishodom imaju stariji i iscrpljeni kronični bolesnici (alkholičari, srčani i plućni bolesnici, dijabetičari).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!