Varikokela

Varikokela

Varikokela
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarnje sjemenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.

Varikokela i neplodnost

Ponekad muškarci s velikom varikokelom uopće nemaju smanjenu plodnost, a ponekad oni s vrlo malom varikokelom koja se klinički jedva primjećuje imaju značajno umanjenu kvalitetu sjemena. Zbog toga je utjecaj varikokele na kvalitetu i broj spermija teško definirati i predvidjeti. Uzorak sjemena koji pokazuje smanjen broj spermija i njihovu slabiju pokretljivost često se naziva ˝stres uzorak˝ (engl. stress pattern).
Nije poznat točan mehanizam kojim varikokela oštećuje strukturu spermija, njihovu funkciju i proizvodnju, ali se pretpostavlja kako ima veze s temperaturom, pritiskom, manjkom kisika i otrovima. Nizom istraživanja nijedna od ovih teorija nije neupitno dokazana U mošnji je temperatura niža nego u drugim dijelovima tijela jer su za razvoj spermija potrebni takvi toplinski uvjeti. Proširenje krvnih žila povećava temperaturu tog područja i štetno djeluje na spermije i njihov razvoj.
Nakon kirurškog odstranjenja varikokele kod prosječno 60-70% bolesnika popravljaju se rezultati analize sjemena, a 40-60% dotad neplodnih muškaraca s partnericom postiže trudnoću. Budući razvoj spermija, spermatogeneza, traje 72 dana, prvi rezultati povećanja plodnosti mogu se očekivati tek 3-4 mjeseca nakon kirurškog zahvata.
Iako su 1992. znanstvenici razvili novu metodu umjetne oplodnje zvanu ICSI - intracitoplasmatic sperm injection (unutarcitoplazmatska injekcija spermija) kojom se samo jedan spermij uvodi u žensku jajnu stanicu i postiže oplodnja, kod muškaraca smanjene plodnosti je popravak varikokele mnogo jeftiniji i jednostavniji zahvat.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!