Varikokela

Varikokela

Varikokela
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarnje sjemenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.

Liječenje varikokele

Zasad ne postoje lijekovi koji bi učinkovito liječili varikokelu iako se intenzivno istražuju antioksidanti kao potencijalni nekirurški lijekovi.
Liječenje u većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača (suspenzorija). Kod većih varikokela potreban je kirurški zahvat.
Kirurški zahvat se provodi u slijedećim slučajevima:
- jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije liječenje
- poremećaj funkcije testisa - smanjena kvaliteta sjemena
- smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, duljina manja od 4 cm)
Varikokela je uzrok neplodnosti koji se najlakše ispravlja pa je kod osoba s abnormalnostima kvalitete sjemena kirurški zahvat potrebno ozbiljno razmotriti kao mogućnost liječenja neplodnosti.
Kirurški se zahvat može obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji. Kirurzi koriste nekoliko pristupa u liječenju pri čemu mogu koristiti povećala ili operacijski mikroskop. Najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni).
Sve proširene vene se trajno podvezuju. Operacijskim putem se podvežu vene ili rjeđe odstranjuje cijela varikokela.
Varikokela se može liječiti i interventnim radiološkim metodama gdje se u venu ulazi kateterom koji krvnom strujom dolazi u testis i pod kontrolom rendgenskih snimki emboliziraju se proširene vene različitim sredstvima.
Budući se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao. Zavoji se skidaju nakon dva dana, a mali komadi trake ostavljaju 7-10 dana. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno 48 sati nakon zahvata. Prehrana treba biti normalna i uravnotežena nakon povratka kući. Počinje se tekućom hranom te postupno prelazi na krutu. Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv bolova. Sportske aktivnosti potrebno je izbjegavati najmanje dva tjedna, a nakon toga ih postupno uvoditi. Najmanje tjedan dana potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa.

Komplikacije kirurškog zahvata su rijetke. Normalno se nakon zahvat javljaju slijedeći blaži problemi:
- pojavu modrica i blage promjene boje oko kirurškog reza što spontano nestaje
- osjećaj težine oko i ispod kirurškog reza što nestaje nakon prosječno tri tjedna
- blago crvenilo i osjetljivost oko kirurškog reza dio su normalnog procesa zarastanja te polako nestaju nakon nekoliko dana
- mala količina ružičastog iscjetka može izlaziti iz kirurške rane nekoliko dana
- grlobolja, glavobolja, mučnina, zatvor i opća slabost mogu se pojaviti kao reakcija na anesteziju. Ovi simptomi nestaju unutar 24 sata.
Komplikacije koje zahtijevaju liječničku intervenciju su:
- infekcija kirurške rane; najčešće se razvije 3-5 dana nakon zahvata. Pacijenti imaju povišenu tjelesnu temperaturu, a mjesto reza postaje jako crveno, otečeno, toplo i bolno s često obilnim iscjetkom. Antibiotici su potrebni i uglavnom dovoljni.
- hematom; obilno nakupljanje krvi pod kožom koje uzrokuje intenzivne promjene boje, bol i izbočinu
- u 2-5% bolesnika nakon ovog kirurškog zahvata nastaje hidrokela - nakupljanje tekućine oko sjemenika
- varikokele ponovno nastaju u prosječno 10% bolesnika

Kontrola nakon operacije provodi se kod kirurga po dogovoru, a kvaliteta sjemena provjerava 3-4 mjeseca nakon zahvata. Budući razvoj spermija prosječno traje 72 dana, potrebno je proći duže vremena da bi se procijenio učinak zahvata na oporavak kvalitete i količine spermija.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!