Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

(Dječja) Ljubomora

(Dječja) Ljubomora

(Dječja) Ljubomora
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.07.2012.
  • Broj pregleda: 650
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljubomora je osjećaj koji se u djece počinje javljati u dobi izmđu dvanaestog i osamnaestog mjeseca. Drugim riječima, tek (ili već) u toj dobi djeca počinju uočavati da drugi imaju nešto što bi i sami željeli - bez obzira radi li se o nekoj igrački, odjeći ili pažnji. Ljubomora se može manifestirati kroz vrlo različite oblike - pojedinačno ili u kombinaciji, primjerice kroz: povlačenje, tugu, plač, svadljivost, prkos, tvdoglavost, ljutnju, agresiju, ali i kroz sasvim suprotno ponašanje: veliku, upravo pretjeranu pažnju spram "protivnika" ne bi li se time pribavila dobit za sebe.

Prva velika prilika za iskustvo ljubomore nastaje za dijete kad dobije brata ili sestru. O tome kako ga pripremiti za taj događaj i kako postupati da se ne osjeti zapostavljeno u odnosu na mlađe dijete - puno je napisano. Ponovimo samo ukratko:

  • uključite starije dijete u brigu oko mlađeg - koliko za to pokazuje interes (može pomagati oko kupanja, previjanja, hranjenja);
  • pod normalno prihvatite njegove privremene i povremene regresije u ponašanju (npr. želju da pije iz flašice iako je to već inače prestalo, želju da proba majčino mlijeko, želju da i samo nosi pelenu, igra se sa zvečkama i drugim "neprimjerenim" igračkama i sl.);
  • kad god možete, npr. kad beba spava, posvetite se samo starijem djetetu;
  • pospremite nekoliko sitnica da vam se nađu pri ruci u situacijama (nezgodnim) kad vaši prijatelji, eto, zaborave da osim novog djeteta kojeg su došli vidjeti i donijeli mu poklon, imate i ono starije.

Nakon što tako uspješno savladamo prve godine, često mislimo kako smo uspjeli savladati i problem ljubomore. No, to je daleko od istine. Sad ne samo da imate ljubomoru starijeg djeteta na mlađe, nego i ljubomoru mlađeg na starije. Imate li više djece, problemi se umnožavaju - do neke granice, odnosno do nekog broja djece kad ljubomora u mnoštvu drugih problema i interakcija zapravo postaje besmislenom. Zbog čega su starija djeca ljubomorna na mlađu?

  • On je uvijek mlađi, a ja sam uvijek starija: moram mu popuštati, biti pametnija. On to iskorištava: uvijek ja ispadnem kriva, a njemu su tri šestice na glavi nacrtane!
  • Krivo mi je kad nekuda odu (roditelji) pa njemu nešto kupe, a meni ne. No, sad mi je drago što mi ne kupuju jer uopće nemaju ukusa.

Standard obitelji s godinama raste, pa mlađe dijete uvijek ima svega više nego što je u istoj dobi imalo starije. A s godinama su roditelji istrošili mnoge zabrane i ograničenja, pomalo i živce, možda su postali i mudriji, pa su prema mlađem djetetu i popustljiviji: ne da im se više (toliko) sukobljavati.

Zbog čega su mlađa djeca ljubomorna na stariju? U početku to može biti: Ona uvijek dobiva nove stvari, a ja - njezine, nastavlja se s Ona ima veći džeparac i smije duže ostati vani, pa do Ona ima auto, a ja ne smijem imati motor. Kako ide dalje, znate i sami - ako imate brata ili sestru. Pravila nema. Kao što nema niti cjepiva protiv ljubomore. Koliko se god roditelji trudili da pravedno među djecom raspodjeljuju svoju ljubav, pažnju, povlastice, stvari - neizvjesno je kako će to djeca interpretirati. To ipak ne znači da se onda treba prestati truditi.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Komentari