Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Iznenađujući znakovi hipotireoze

Iznenađujući znakovi hipotireoze

Iznenađujući znakovi hipotireoze
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.09.2013.
  • Broj pregleda: 2.169
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hipotireoza je stanje tijekom kojeg štitnjača proizvodi prenisku razinu hormona. Postoje brojni uzročnici hipotireoze. Hormoni štitnjače utječu na rast, razvoj i brojne stanične funkcije, stoga su izuzetno važni za cjelokupno zdravlje.

Štitnjača za svoj rad koristi jod, kojeg u pravilu, unosimo dovoljno putem namirnica kao što su riba i morski plodovi, kruh i sol. Dva najvažnija hormona su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). T3 utječe na većinu tjelesnih aktivnosti.

Kada štitnjača proizvodi premalu količinu hormona, dolazi do različitih promjena u tijelu. Ovi simptomi mogu biti pokazatelj da patite od hipotireoze.

Povišena razina kolesterola

Veliki broj ljudi, koji pati od hipotireoze, pati od povišene razine kolesterola. U većini slučajeva lijekovi za regulaciju rada štitnjače reguliraju i razinu kolesterola do te razine da ostali lijekovi ni nisu potrebni.

Slaba koncentracija

Osobe, koje pate od hipotireoze, imaju problema s kratkoročnim pamćenjem, koncentracijom i razmišljanjem. Učinkovita terapija u većini slučajeva riješi ove probleme.

Hrapav glas

Premala proizvodnja hormona štitnjače potiče na zadržavanje vode u tijelu, a nakon nekog vremena dolazi do oticanja glasnica.

Bolovi u zglobovima i mišićima

Hipotireoza gotovo uvijek uzrokuje bolove u koljenima, laktovima i ramenima. Ova bol se razlikuje od boli uzrokovane artritisom.

Zatvor

Manjak hormona štitnjače usporava rad probavnog sustava i smanjuje pokretljivost crijeva, što uzrokuje blagu ili tešku konstipaciju.

Menstrualni problemi

Žene, koje pate od hipotireoze, često nemaju uravnotežen menstrualni ciklus. Terapijom se on vraća u ravnotežu u razdoblju od 2 do 3 mjeseca.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Kada u tijelu nema dovoljno hormona štitnjače, cirkulacija krvi postaje sporija. To može uzrokovati osjećaj hladnoće, čak i kada je temperatura zraka ugodna.

Suha koža i kosa

Hipotireoza može uzrokovati suhoću kože cijelog tijela. Također može doći do gubitka obrva i vlasi. Kosa može postati jako tanka i suha.

Depresija

Veliki broj ljudi, koji pati od depresije, ustvari ima problema s radom štitnjače. Manjak hormona T3 može uzrokovati nastanak depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari