Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko

Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko

Kozje mlijeko gotovo hranjivo kao ljudsko mlijeko
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.05.2011.
  • Broj pregleda: 1.993
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kozje mlijeko ima mnogo hranjivih tvari koje ga čine sličnim ljudskom mlijeku.

Istraživači sa Sveučilišta u Granadi, koordinirani od strane prof. Margarite Sanchez Campos, dokazali su kako kozje mlijeko ima prehrambene karakteristike korisne za zdravlje.

Redovita konzumacija kozjeg mlijeka od strane pojedinaca s anemijom zbog manjka željeza, poboljšava njihov oporavak zato jer poboljšava nutritivno korištenje željeza i regeneraciju hemoglobina.

Istraživači su otkrili kako kozje mlijeko ima puno hranjivih tvari, kao recimo kazein, što ga čini sličnim ljudskom mlijeku.

Ono sadrži manje kazeina alfa 1, baš kao i majčino mlijeko, a ono je odgovorno za većinu alergija na kravlje mlijeko. Baš zbog toga je kozje mlijeko hipoalergijsko.

„Iz tog razloga, u nekim zemljama se koristi kao osnova za razvoj dojenačke formule umjesto kravljeg mlijeka," objašnjava Sanchez Campos, a prenosi Top News.

Osim toga, još jedna prednost je da sadrži značajnu količinu oligosaharida sa sličnim sastavom kao u ljudskom mlijeku. Ovi spojevi dolaze do debelog crijeva neprobavljeni i djeluju kao prebiotici, drugim riječima, oni pomažu u razvijanju probiotičke flore koja se bori s patogenom bakterijskom florom te ju tako i uništava.

Slično tome, kozje mlijeko sadrži manji udio laktoze od kravljeg mlijeka, točnije oko 1 posto manje, a pošto ga je lakše probaviti, osobe s netolerancijom na ovaj mliječni šećer zato mogu tolerirati kozje mlijeko.

Istraživači tvrde kako je kozje mlijeko bogato kalcijem i fosforom, također je dosta biodostupno te favorizira depoziciju u organskoj matrici kostiju, što dovodi do poboljšanja u koštanim parametrima.

Ono također ima više cinka i selena, koji su neophodni mikronutrijenti koji doprinose antioksidantnoj obrani te za prevenciju od neurodegenerativnih bolesti.

Zbog svih tih razloga, znanstvenici smatraju kako se kozje mlijeko može smatrati prirodnom funkcionalnom hranom, a njegova redovita konzumacija bi se trebala promicati među stanovništvom.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti