Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo

Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo

Lijek protiv pušenja potiče na samoubojstvo
  • Objavljeno: Subota, 15.11.2008.
  • Broj pregleda: 1.353
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lijek protiv pušenja, Chantix, može uzrokovati depresiju i želju za samoubojstvom, a dosad je evidentirano više od 500 takvih slučajeva.

Britanska vlada objavila je da su korisnici Champixa, europska inačica američkog lijeka Chantixa, lijeka protiv pušenja, prijavili opasne nuspojave povezane s tim lijekom, između ostalog i samoubojstva i suicidalne misli, piše portal Aboutlawsuits.

Lijekovi Chantix i Champix, koje proizvodi Pfizer, sadrže farmaceutski sastojak varenicline tartrate, koji blokira nikotinske receptore u mozgu. Lijek je dizajniran tako da umanji zadovoljstvo koje pruža nikotin i pomaže u prestanku pušenja.

Nuspojave lijeka

U SAD-u, nuspojave lijeka Chantaxa, su povezane sa situacijama opasnim i potencijalno opasnim za život, uključujući samoubojstva, pokušaja samoubojstva te neobičnog ponašanja. Mnogi korisnici lijeka su prijavili i pojavljivanje dijabetesa, napadaje i gubitke svijesti, koji mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda ili nesreća.

Žrtve nuspojava

Prašina, oko lijeka, se podigla u studenom 2007. godine, kada je američki FDA, Food and Drug Administration, pokrenuo istragu o 39 samoubojstava i oko 500 prijava promjena ponašanja koji su povezani s korištenjem Chantaxa.

Od tada je FDA tražio od Pfizera da stavi na kutiju od lijeka posebnu napomenu o njegovim nuspojavama.

Mnogi koji su počinili i pokušali učiniti samoubojstvo te time zadobili teške fizičke ozljede zbog korištenja lijeka, tuže Pfizer jer nisu prije upozorili na nuspojave lijeka.

Prema podacima koje je iznijela britanska Agencija za lijekove, s korištenjem Champixa u Europi se povezuje, najmanje, 24 smrtnih slučajeva, od toga deset samoubojstava. Nadalje, 213 ljudi je prijavilo suicidalne misli i 407 ih je prijavilo da su depresivni dok koriste lijek.

Izvješće neovisnih istraživača s Instituta za sigurnu primjenu medicine, Institute for Safe Medication Practices, pokazuje da je, između svibnja 2006. i prosinca 2007. godine, američki FDA zaprimio 227 prijava samoubojstava i pokušaja samoubojstva, te dodatnih 226 prijava samoubojstava i pokušaja samoozljeđivanja u prvih tri mjeseca 2008. godine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti