Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj

Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj

Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu "Five a day“ ponovno u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 18.01.2012.
  • Broj pregleda: 1.437
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kroz posebno niske cijene izbora voća i povrća u razdoblju od 30-tak dana potiče se obitelji na veću konzumaciju zdravih namirnica. Međunarodna inicijativa provodi se  u siječnju i veljači - mjesecima kada se zdrave namirnice percipiraju kao dodatno opterećenje za  obiteljski budžet iscrpljen u blagdanskim danima.  

Hrvatska i ove godine slijedi međunarodnu inicijativu za zdraviju prehranu "5 a day" koja se provodi kroz trgovine lanca Mercator. U kampanji "5 na dan" voće i povrće dijeli se prema bojama i učinkovitosti na organizam. Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju 5 porcija voća i povrća različitih boja svakog dana čime se utječe na opće zdravlje organizma i optimalan unos vitamina.

Sva prodajna mjesta Mercatora stoga će kroz siječanj i veljaču bit će posvećena zdravlju i pravilnoj prehrani. U sklopu ovogodišnjeg projekta iz tjedna u tjedan izmjenjuje se ponuda egzotičnog voća - manga, papaje, limete i avokada koje je na akciji, kao i ponuda banana, naranči, jabuka, kruški, klementina, limuna, kelja, paprika, cvjetače, crvenog luka, šampinjona, te drugog voća i povrća kako bi se potaknuo veći unos pripadajućih vitamina. Mercatorovom akcijom 5 na dan potiče se i domaća proizvodnja pa samo na području slavonske regije Mercator-H surađuje s čak 17 poljoprivrednika i malih proizvođača voća i povrća od kojih minimalno pet plasira gotovo 100 posto svojih proizvodnih kapaciteta kroz proizvodnu mrežu trgovina Mercatora.

 "5 a day" je velika međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća čime se utječe na opće zdravlje organizma te se smanjuje rizik od teških bolesti. Akcija  se provodi kroz mjesece u kojima opada konzumacija zdravih namjernica, a u Hrvatskoj ju provodi Mercator.

5 BOJA NA DAN

  • plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje, usporava starenje (borovnica, grožđe, patlidžan...)
  • bijela čuva srce i krvne žile te smanjuje razinu kolesterola (banana, đumbir, bijeli luk, češnjak..)
  • zeleno čuva vid te smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, jača kosti i zube, bijelo štiti srce i krvne žile jer smanjuje razinu kolesterola u krvi, (avokado, zelene jabuke, kivi, kupus...)
  • žuto-narančasto jača imunološki sustav, (dinja, grejpfrut, limun, mango...)
  • crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka. (šipak, crveni kupus, rotkvica, crvena jabuka...)
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti