Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili

Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili

Mozak je pri rođenju razvijeniji nego što smo mislili
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.11.2010.
  • Broj pregleda: 525
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bebe su rođene s važnom skupinom potpuno formiranih stanica moždanih mreža, uključujući i one povezane sa samoopažanjem ili introspekcijom.

Nalazi izazivaju prethodne zamisli o ranom stadiju razvoja mozga i njegovim aktivnostima.

Znanstvenici iz centra za Kliničke znanosti na Kraljevskom sveučilištu u Londonu, koristili su magnetsku rezonanciju za ispitivanje mozga 70 beba rođenih između 29 i 43 tjedna. Rezultati su pokazali kako pravovremeno rođena djeca imaju ekvivalentno odraslim osobama, razvijene moždane mreže koje koristimo dok se odmaramo. To su povezani sustavi neurona koji su uvijek aktivni, čak i kada se osoba ne fokusira na određeni zadatak, ili jednostavno spava.

Za jednu potpuno razvijenu moždanu mrežu koju koristimo dok se odmaramo, a identificirana je kod beba, vjerujemo da je uključena u introspekciju i sanjarenje. Prethodna istraživanja su pokazivala kako je ova mreža bila nepotpuna pri rođenju i kako se razvija tek u ranom djetinjstvu.

„Neki istraživači tvrde kako je ova mreža odgovorna za introspekciju, to jest preuzimanje autobiografskih sjećanja i predviđanja budućnosti, itd. Činjenica da smo ju pronašli kod novorođenčadi sugerira da je biti fetus zabavnije nego što se itko od nas uopće može sjećati, znate ono ležite sretno tamo i razmišljate o budućnosti. No možda je ova teorija i pogrešna!" objašnjava vodeći autor David Edwards.

„Naše istraživanje pokazuje kako su mozgovi beba formiraniji nego što smo mislili. U biti mi očekujemo da ćemo na skeniranjima moći detektirati neke aktivnosti mozga, u smislu dok netko razmišlja ili dok radi nekakav zadatak. Međutim, većina mozga je vjerojatno angažirana u aktivnostima za koje smo potpuno nesvjesni, a upravo te kompleksne aktivnosti u pozadini i otkrivamo," zaključuje Edwards.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti