Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo

Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo

Samo nekoliko reakcija na HPV cjepivo
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2009.
  • Broj pregleda: 979
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nuspojave poput nesvjestice i mučnine ostaju rijetkost među mladim ženama i djevojkama nakon primanja Merck i Co's Gardasil cjepiva protiv raka vrata maternice, izvještavaju američki znanstvenici.

Cjepivo koje štiti od HPV-a čini se da ne uzrokuje nikakve neobične nuspojave, izjavila je Dr. Barbara Slade iz američkog Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Oko 23 milijuna doza cjepiva upotrijebljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama. Manje od 1 posto pacijenata - ili oko 54 ljudi na svakih 100000 - iskusili su nuspojave poput nesvjestice ili osjećaja mučnine ili vrtoglavice.

Utvrdili su da je 6,2 posto nuspojava ozbiljnijeg karaktera, uključujući i 32 umrlih.

Izvješće ne pokazuju cjepivo kao uzrok bolesti ili smrti, samo da je pacijent postao bolestan ili umro nakon primanja cjepiva.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je Gardasil u 2006. GlaxoSmithKline proizvodi konkurentsko cjepivo Cervarix, koje se više koristi u Europi, te je odobreno za uporabu u zemljama u razvoju.

Savezni dužnosnici preporučili su tri doze cjepiva za djevojčice u dobi od 9 do 12, a u drugu skupinu mladih žena spadaju žene do 26. godine.

Američka Uprava za hranu i lijekove raspravit će o štetnostima i koristima oba lijeka 9.rujna 2009. kao i o mogućnosti cjepljenja dječaka i mladića.

"Nastavak cjepljenja ne ovisi samo o apsolutnom riziku, već na odnos između potencijalnih rizika i potencijalne koristi," napisala je u komentaru Dr. Charlotte Haug.

"Ako su značajnije potencijalne koristi, većina osoba će biti spremna prihvatiti rizik."

"Čak i ako je žena zaražena HPV-om, najvjerojatnije neće dobiti rak ako ide na redovite kontrole. Dakle ona bi trebala biti spremna prihvatiti mali rizik štetnih učinaka cjepiva."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti