Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Virusom HIV-a izliječili bolest mozga

Virusom HIV-a izliječili bolest mozga

Virusom HIV-a izliječili bolest mozga
  • Objavljeno: Petak, 06.11.2009.
  • Broj pregleda: 1.147
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Francuski stručnjaci onesposobili su virus HIV-a, a zatim ga upotrijebili kao transportno sredstvo za prijenos zdravog genetskog materijala u tijelo dvoje životno ugroženih dječaka. Bolest se zaustavila.

Miješajući terapiju gena i transplantaciju koštane srži liječnici su zaustavili brzonapredujuću smrtonosnu bolest mozga kod dva dječaka čija je prognoza bila izuzetno negativna.

Sastojak koji je bio uključen u terapijski postupak vrlo je iznenađujuć - liječnici su onesposobili virus HIV-a tako da ne može uzrokovati AIDS, a zatim su ga iskoristili da prenese nove zdrave gene.

"Ovo je prvi put da su znanstvenici iskoristili novu tehniku kod ljudi - te prvi uspješan postupak genske terapije u svrhu liječenja opasne bolesti na mozgu," izjavio je voditelj istraživanja dr. Patrick Aubourg sa Sveučilišta Paris-Descartes.

Bolest koju su liječili najpoznatija je po filmu "Lorenzovo ulje", i naziva se adrenoleukodistrofija ili ALD. Riječ je o rijetkoj genetskoj bolesti koja u najrazornijem obliku uništava sloj omotača nervnih vlakana u mozgu tj. mijelin bez kojeg neurološki sistem dolazi u stanje raspada. Bolest obično napada u dobi od 4. do 10. godine i dovodi do sljepila, gluhoće, demencije i gubitka muskulatorne kontrole te smrti u samo par godina.

Transplantacijom koštane srži može se zaustaviti ALD jer se iznova formira sloj mijelina međutim vrlo je teško naći pogodnog donora, a i sama transplantacija je izuzetno riskantna.

No u novom zahvatu matične stanice iz vlastite koštane srži bolesnih dječaka genetski su korigirane eliminacijom ALD mutacije. Uz pomoć virusa HIV-a kao transportnog sredstva inficirane su stanice bez opasnosti od bolesti i prenio se novi korigirani genetski materijal.

Dvije godine kasnije kod dječaka nije bilo znakova pogoršanja, a 15 posto njihovih stanica sad proizvodi zdravi protein. Istu proceduru dr. Aubourg želi testirati kod drugih pacijenata.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti