Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se riješiti bradavica na rukama i nogama?

Kako se riješiti bradavica na rukama i nogama?

Kako se riješiti bradavica na rukama i nogama?
  • Objavljeno: Subota, 31.08.2013.
  • Broj pregleda: 22.516
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bradavice uzrokuje virus zvan humani papiloma virus. Obične bradavice su uzdignute kvržice s površinom nalik na cvjetaču, a obično se pojavljuju na prstima, dlanovima i koljenima. Veruke (poznate i kao plantarne badavice) su spljoštene, imaju tvrde vanjske rubove i često sitne crne mrljice u središtu. Pojavljuju se na tabanu, donjim stranama nožnih prstiju ili na peti. Iako u principu bezopasne, ove bradavice su zarazne i mogu prouzročiti nelagodu, posebno kada se radi o verukama zbog mjesta njihovog pojavljivanja.

Bradavice se lako prenose izravnim kontaktom s humanim papiloma virusom. Možete se zaraziti dijeleći ručnike, britvice ili druge osobne stvari sa zaraženim osobama. Nakon kontakta s HPV-om može potrajati više mjeseci prije nego primijetite bradavice.

Malo je vjerojatno da će doći do stvaranja bradavica svaki put kada dođete u kontakt s HPV-om. Neki ljudi su jednostavno skloniji dobivanju bradavica od drugih.

Većina bradavica ne treba posebno liječenje. Ako vam  smeta njihov izgled, možete isprobati Scholl sprej za odstranjivanje bradavica.

Scholl sprej za odstranjivanje bradavica koristi metodu zamrzavanja tekućim nitrogenom koja se koristi u bolnicama i klinikama. Djeluje tako da brzo zamrzne jezgru bradavice. Aplikator se dozira s izuzetno hladnom tekućinom koja se pažljivo nanosi na bradavicu. Koža će postati bijela kada aplikator pritisnete na bradavicu. Osjećati ćete hladnoću te laganu neugodu i peckanje kao posljedicu smrzavanja. Slijedećih nekoliko dana ispod bradavice može se pojaviti mali mjehurić, a bradavica obično otpadne tijekom idućih 10-14 dana. Na njenom mjestu stvoriti će se novi sloj kože.

Za obične bradavice je najčešće potrebna samo jedna primjena. U slučaju potrebe primjena se može ponoviti nakon 2 tjedna, a najviše do 4 primjene u razmacima od 2 tjedna. Veruke (plantarne bradavice) obično ne nestaju tako brzo kao obične bradavice. Za njihovo uklanjanje biti će vjerojatno potrebno nekoliko primjena u razmacima od po 2 tjedna. Dozvoljeno je najviše 4 primjene.

Ako bradavica ne nestane nakon 4 primjene, potražite savjet liječnika ili ljekarnika.

www.scholl.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije