Najsočniji banana bread: Mekana, mirisna i neodoljiva slastica s jednim tajnim sastojkom

Najsočniji banana bread: Mekana, mirisna i neodoljiva slastica s jednim tajnim sastojkom

Najsočniji banana bread: Mekana, mirisna i neodoljiva slastica s jednim tajnim sastojkom
  • Objavljeno: Srijeda, 21.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Banana bread je klasik među desertima i omiljeni comfort food diljem svijeta. Recept za banana kruh datira iz 1930-ih godina u SAD-u, kada su domaćice tražile način kako iskoristiti prezrele banane koje više nisu bile privlačne za konzumaciju. Ideja je bila genijalna - umjesto da se bacaju, banane bi se koristile za pripremu sočnog desertnog kruha.

Danas je banana bread postao slastičarska institucija, prilagođavajući se raznim prehrambenim preferencijama i stilovima kuhanja. Jednostavan je za pripremu i zahtjeva osnovne sastojke poput brašna po izboru, šećera, jaja, maslaca i naravno, prezrelih banana. Banana daje kruhu nevjerojatnu mekoću i prirodnu slatkoću, a u njega se mogu dodati i razni orašasti plodovi, začini i drugo voće po ukusu.

Osim što je ukusan, banana bread je idealno rješenje za brzi doručak, desert ili kao jednostavna poslastica uz šalicu kave ili čaja. U nastavku donosimo popis sastojaka i postupak pripreme za sočan i ukusan banana bread.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 1,5 šalica glatkog brašna
  • 60 g tamne čokolade
  • 1 jabuka
  • 1 šalica šećera
  • 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone
  • orasi, bademi, lješnjaci, kakao, ostalo suho voće ili kokos po želji

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  2. U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, naribanu jabuku, prstohvat soli i ulje. Sve zajedno dobro izmiješajte.
  3. Zatim u to dodajte brašno, šećer prašak za pecivo. Ponovno sve zajedno dobro izmiješajte.
  4. Po želji dodajte malo kokosa, oraha, lješnjaka, badema, grožđica, ostalog suhog voća ili kakaa. Sve promiješajte dok se smjesa ne ujednači.
  5. Lim dimenzija otprilike 17x29 cm obložite masnim papirom za pečenje, u njega izlijte smjesu, malo poravnajte i stavite peći oko 40 minuta. Normalno je da kolač potamni, neće izgorjeti, ne brinite. Probajte s čačkalicom kada je gotov, čačkalica bi trebala van izaći suha.
  6. Kolač čuvajte u plastičnoj posudi da ostane svjež i nekoliko dana.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije