Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Trudnoća i mozak u razvoju

Trudnoća i mozak u razvoju

Trudnoća i mozak u razvoju
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 648
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nema razdoblja roditeljstva koje ima izravnije i više oblikujuće djelovanje na djetetov mozak u razvoju nego devet mjeseci trudnoće koji vode u rođenje pravovremene bebe. Osnovni dijelovi mozga i živčanog sustava brzo se pojavljuju i rastu i u prvim tjednima i mjesecima nakon začeća podložni su trajnim oštećenjima nizom stvari koje majka i otac mogu jesti, piti, disati, pušiti, srkati, njušiti ili čak nositi kući na odjeći i kosi uslijed izlaganja industrijskim utjecajima. Majčina osjećanja utječu na fetus, a isto tako njene opće navike i fizičko okruženje roditelja. Konačno, mnogi vjeruju kako promišljeni pokušaji da se komunicira s nerođenim djetetom, kao pričanje, dodirivanje, čitanje priča i sviranje glazbe mogu izravno blagotvorno utjecati na mozak u razvoju i povećati zajedništvo obitelji. Jasno je da je trudnoća osobito vrijeme za njegovanje najzdravijeg razvoja bebina mozga. Međutim, statistike ukazuju, da mnogi budući roditelji omalovažavaju tu važnu priliku i odbacuju ulogu koju bi mogli - i trebali - igrati u osiguravanju budućih potencijala svog djeteta.

Ideja o prekonceptivnoj medicinskoj skrbi prilično je nova i proizišla je iz istraživanja o utjecajima ili manjkavostima koje, često i u veoma ranoj trudnoći, mogu uzrokovati abnormalnosti fetusa. Klasični primjer je bilo otkriće 1989. godine da nedostatak folne kiseline B-vitamina (zvane također folacin) može dovesti do defekata u mozgu i leđnoj moždini. Tragično je da se ti defekti pojavljuju tijekom prva dva tjedna nakon začeća - barem tjedan ili dva prije nego žena čak i zna da je trudna. Premalo folacina u majčinu tijelu može dovesti do defekata neuralne cijevi, embrionalne tvorevine koja je ishodište leđne moždine i mozga. Jedna od izobličenosti je anencefalija, fatalna greška u razvoju pri kojoj je odsutan veći dio mozga embrija. Drugi je spina bifida, oštećenje u kojemu se donji dio leđne moždine razvija izvan, umjesto unutar zaštitnih kostiju kičmenih kralježaka i ponekad dovodi do jakih invalidnosti. Otprilike jedna od tisuću beba rađa se s oštećenjima mozga ili leđne moždine koja proističu iz nedostatka B vitamina.

Da bi žena u godinama sposobnim za rađanje svaki dan iz lisnatog povrća, pšeničnih klica, grahorica, pivskog kvasca i druge hrane konzumirala preporučenih 400 mikrograma folacina zahtijeva podosta usklađenog napora i mnoge žene dobivaju daleko premalo B vitamina. Služba javnog zdravstva SAD-a procjenjuje da je otprilike polovina svih trudnoća neplanirano i stoga savjetuje da sve žene koje bi mogle zatrudnjeti trebaju dobivati dovoljno folacina u hrani ili vitaminskim pilulama tako da, u slučaju da zatrudne, imaju u svom tijelu nakupljenih zaliha za najmanje dvadesetosam dana. Međutim, upravo kao i s prekonceptivnom skrbi uopće, mlade žene kojima najviše treba savjet glede folacina imaju najmanje šanse da ga dobiju i najmanje su sklone da ga slijede. Srećom, defekti neuralne cijevi u fetusa su mnogo manje prisutni nego nedostatak folacina u zrelih žena.

Budući da tijelo tako divno brani i štiti mlado u razvoju i kako su teška oštećenja često uklonjena spontanim pobačajem, izlaganja drogama, alkoholu i toksičnim tvarima mogu samo u malom postotku beba naštetiti stanicama i kromosomima. Naprimjer, čak i majke koje su kronične alkoholičarke samo u trećini slučajeva rađaju djecu s fetalnim alkoholnim sindromom. Svejedno, suptilni problemi glede emocija i učenja koji se pokazuju kasnije, u djetinjstvu su mnogo češći, a to za obitelj može biti jednako mučno. Srećom, ima mnogo stvari koje budući roditelji mogu učiniti da bi pomogli izgradnji i očuvanju zdravoga mozga u maternici.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije