Savršeno prhka: Recept za najmekšu i najsočniju blagdansku orahnjaču

Savršeno prhka: Recept za najmekšu i najsočniju blagdansku orahnjaču

Savršeno prhka: Recept za najmekšu i najsočniju blagdansku orahnjaču
  • Objavljeno: Subota, 23.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Orahnjača, poznata i kao walnut roll, je tradicionalni kolač koji ima posebno mjesto u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Ovaj ukusni desert se često povezuje s raznim proslavama i obiteljskim okupljanjima, a njegova bogata aroma oraha i slatko tijesto čine ga neodoljivim užitkom koji podsjeća na trenutke s voljenima.

Ovaj se kolač obično priprema s posebnom pažnjom jer svaki korak u procesu izrade doprinosi konačnom savršenstvu. Tijesto se oblikuje u tanku plohu, a zatim se nadjeva smjesom koja sadrži sjeckane orahe, šećer, vaniliju i druge sastojke koji dodaju bogatstvo okusa. Nakon punjenja, tijesto se pažljivo umotava kako bi se stvorila karakteristična spirala i kako ne bi popucala, a zatim se peče do zlatno smeđe boje.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kvasac (42 g)
  • 250 ml mlijeka
  • 200 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko na sobnu temperaturu i izmrvite kvasac u njega. Dodajte žličicu šećera i ostavite da odstoji dok se ne zapjeni.
  2. Umutite maslac, šećer, vanilin šećer i jaje u velikoj posudi. Dodajte nabujali kvasac.
  3. Postepeno dodajte brašno i sol, a zatim umijesite mekano tijesto.
  4. Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči svoj volumen.
  5. Razvaljajte tijesto na debljinu oko 1 cm, a zatim ravnomjerno rasporedite mljevene orahe i preostali šećer po njemu.
  6. Pažljivo zarolajte tijesto u roladu.
  7. Orahnjaču stavite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odmara još 15ak minuta.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije