Ovo je 7 stvari koje mogu uništiti brak ili dugu vezu i - kako ih izbjeći

Ovo je 7 stvari koje mogu uništiti brak ili dugu vezu i - kako ih izbjeći

Ovo je 7 stvari koje mogu uništiti brak ili dugu vezu i - kako ih izbjeći
  • Objavljeno: Srijeda, 08.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Seks i veze

Klišej je da se najveći problemi u braku vrte oko novca i seksa. Naime, to nisu jedine stvari koje mogu prekinuti dugu vezu ili prouzrokovati probleme u njoj. Ono što može su mnoštvo nezdravih dinamika, štetnih ponašanja i loših prioriteta u svim aspektima života.

  • Ove dvije stvari nikada ne smijete izgovoriti u svađi s partnerom!

Kako biste održali zdrav i sretan ljubavni odnos, važno je uočiti i iskorijeniti uobičajene probleme koji mogu dovesti do svađe ili prekida. Mali, svakodnevni sukobi mogu voditi do razmirica, ali postoje i neku dublji problemi koji mogu ostaviti veće posljedice. U nastavku pročitajte 7 štetnih ponašanja koja mogu uništiti vezu i otklonite ih prije nego što dođe do štete.

Komunicirate loše ili nedovoljno

Svi znamo da loša komunikacija itekako utječe na odnose. Ako se jedan ili oba člana u odnosu osjećaju nečujno, poniženo ili isključeno, teško je, ako ne i nemoguće uspostaviti vezu.

Nezdrava komunikacija ima mnogo lica u braku. U nekim slučajevima može izgledati kao nemogućnost razgovora sa supružnikom o tome kako se zaista osjećate. Bez mogućnosti redovitog izražavanja osjećaja, mali problemi se pretvaraju u potisnute, zatvorene emocije koje se pretvore u eksplozivan sukob kada se to najmanje očekuje.

Ne morate biti vješti komunikatori da biste riješili ovaj problem. Može se naučiti pregršt vještina koje će vas od vrištanja dovesti do mirnog i asertivnog govornika. U te svrhe nastojte međusobno razumjeti jedno drugo i sagledati perspektivu druge osobe.

Osim toga, zaista slušajte svog partnera i nemojte samo čekati svoj red da govorite. Vještine aktivnog slušanja vam mogu pomoći u ovome, uključujući donošenje povratne informacije. I zapamtite, ako je razgovor preintenzivan da bi se partneri međusobno poštivali, tada je potrebna kratka pauza u razgovoru, kako bi svi ostali fiziološki mirni.

Dopuštate strancima utječu na vaš odnos

Za zdrav brak je potreban sustav podrške rodbine i prijatelja, ali neki vanjski odnosi mogu imati neprimjeren utjecaj. Roditelj, prijatelj ili čak dijete mogu neprimjereno utjecati na vaš brak. Kada se treća strana previše uključi u proces donošenja odluka para, to može dovesti do sukoba i odluka koje možda nisu u skladu s vlastitim vrijednostima i prioritetima. Prisutnost treće strane također može narušiti povjerenje. Ako jedan partner osjeća da se njegovo mišljenje i sklonosti stalno nadjačavaju, može izgubiti povjerenje u predanost supružnika vezi.

Kako biste zaštitili svoj brak od previše vanjskog utjecaja, postavljanje granica je ključno. Prvi korak je otvorena i iskrena komunikacija sa supružnikom. Razgovarajte o tome kako se oboje osjećate u vezi ljudima oko vas i koje biste granice željeli uspostaviti. Jasno definirajte koje uloge i granice želite postaviti u odnosu na njih.

Jedan od partera ima problema s ovisnošću

Postoji puno tipova ovisnosti. Osim dobro poznatih krivaca, kao što su droga i alkohol, aktivnosti kao što su društveni mediji, posao, kupovina, kockanje i igre na sreću mogu prerasti u ovisnost.

O kojem god se izvoru ovisnosti radilo, on može biti velik kamen spoticanja za ljubavne odnose. Kada se netko bori s ovisnošću, njegovi se prioriteti često pomiču s odnosa i voljenih osoba. Supstanca ili ovisničko ponašanje postaju središnji fokus, ostavljajući manje vremena i emocionalne energije za odnos. Osobe s ovisnošću također mogu razviti ostala problematična ponašanja i izolirati se od partnera, na primjer.

Koliko god otrcano zvučalo, prepoznavanje ovisnosti doista je prvi korak prema izlječenju - za vas i vaš odnos. Nakon što razjasnite sebi i svom supružniku da imate taj problem, potražite stručnu pomoć da se riješite toga.

Svojem partneru uskraćujete fizičku ljubav ili seks

Studija objavljena u Archives of Sexual Behavior otkrila je da su i zadovoljavajući seksualni život i topla međuljudska klima povezani sa zadovoljstvom u braku.

Slično tome, istraživanje objavljeno u travnju 2023. u Scientific Reports otkrilo je da je nježni dodir čvrsto povezan sa stupnjem ljubavi između partnera. Na kraju krajeva, seks i fizička intimnost razlikuju brak i romantične veze od drugih odnosa.

Dakle, što se događa s brakom kada seks i ljubav nestanu? Često se razvija osjećaj nepovezanosti. Neka su istraživanja pokazala da je niže seksualno zadovoljstvo povezano s većim problemima u braku.

Naravno, mnogo čimbenika može stvoriti manjak želje zbog koje učestalost seksa pada i nestaje pod utjecajem odgoja djece, stresa i fizičkog zdravlja. Period s manje seksa može biti sasvim normalan. Međutim, ako namjerno uskraćujete seks, možda postoje problemi koji narušavaju vezu.

Možda se radi o traumi ili nekom drugom problemu koji možete pokušati riješiti uz pomoć terapije. Terapeut vam može pomoći identificirati što iza nedostatka intimnosti i poduzeti korake prema ponovnom fizičkom povezivanju sa supružnikom.

Ne slažete se oko novca

U redu je ako vi i vaš partner imate različite ideje o trošenju novaca, ali biti u potpunom sukobu oko financija opterećuje odnos. Svakodnevni život uključuje bezbrojne odluke o novcu, tako da različite financijske filozofije mogu uzrokovati svakodnevnu borbu.

Iako je normalno, pa čak i zdravo da parovi imaju oštre rasprave o novcu, zdrav odnos je obilježen načinom na koji rješava te sukobe. Opet, jasna komunikacija je ključna. Parovi trebaju razgovarati o vrijednosti i značenju novca u njihovim životima i što on za njih simbolizira.

Apatični ste i u kolotečini

Iako apatija zvuči bezazleno, studija u časopisu Journal of Sex & Marital Therapy otkrila je da je ravnodušnost prema romantičnom partneru glavni razlog zbog kojeg parovi pristupaju terapiji.

Do apatije dolazi kada supružnici zanemare kvalitetno vrijeme koje provode zajedno, ne dijele interese ili jednostavno upadnu u kolotečinu. Iako je stabilnost neophodna, pretjerana rutina može dovesti do osjećaja monotonije i nezainteresiranosti. Vanjski stresori kao što su posao, financijski problemi ili obiteljski problemi također mogu odvratiti pozornost i emocionalnu energiju od braka, a dugotrajni neriješeni sukobi ili ljutnja na kraju mogu također stvoriti emocionalnu distancu.

Kako biste održali iskru u svom braku, suprotstavite se apatiji s malo uzbuđenja. Povremeno iznenadite partnera manirima, malim darovima ili iznenađenjima. Također je korisno usredotočiti se na stvari koje su vam zajedničke. Na primjer, odredite ciljeve ili projekte na kojima možete raditi zajedno. Suradnja na zajedničkim ciljevima može ojačati odnos.

Ne idete na terapiju, a znate da vam je potrebna

Bilo da imate bračne probleme ili bi vam dobro došlo malo pomoći u nošenju s problemima, nije sramota potražiti pomoć terapeuta ili drugog stručnjaka za mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da savjetovanje parova doista djeluje. Studija u časopisu Journal of Marital and Family Therapy, na primjer, promatrala je 32 para koji su sudjelovali u emocionalno usmjerenoj terapiji za parove. U prosjeku su parovi doživjeli poboljšanje odnosa 24 mjeseca nakon tretmana. Pohađanje terapije bi moglo pomoći u poboljšanju vašeg braka, a i otkriti i pojedinačne probleme koje treba riješiti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije