Je li kruh sa sjemenkama stvarno dobar za zdravlje? Ovih 8 stvari morate znati

Je li kruh sa sjemenkama stvarno dobar za zdravlje? Ovih 8 stvari morate znati

Je li kruh sa sjemenkama stvarno dobar za zdravlje? Ovih 8 stvari morate znati
  • Objavljeno: Srijeda, 01.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Iako je u kulturi dijeta sav kruh na lošem glasu, to nije istinito niti pravedno. Kruh je dobar izvor ugljikohidrata, makronutrijenta koje tijelo preferira kao izvor energije. Iako se obroci ne bi trebali sastojati samo od bijelog kruha, uključivanje te namirnice kao dijela uravnoteženog obroka s puno proteina i zdravih masti izvrstan je način za postizanje ravnoteže u prehrani. A ako želite konzumirati kruh koji je ukusan, a ima i mnoge zdravstvene prednosti, stručnjaci preporučuju kruh od 100 % cjelovitog zrna pšenice.

  • Prehrana prema krvnoj grupi: Što trebate jesti, a što izbjegavati ovisno o tome jeste li 0, A, B ili AB?

  • Lanene sjemenke: zdravstvene prednosti i nuspojave

Na tržištu su dostupne i mnoge vrste kruha koji zaista izgleda zdravo, ali samo zato što tamnije boje od običnog bijelog kruha. Na to bi svakako trebalo paziti i čitati deklaraciju pekarskih proizvoda. Ondje piše sadrži li kruh cjelovito brašno ili bijelo s dodatkom koji mu daje smeđu boju. Kruh od cjelovitog brašna je obično smeđe boje, no ako je taj kruh zapravo od bijelog, to jest, rafiniranog brašna i dodane su mu umjetna boja i sjemenke kako bi izgledao zdravije, on ne donosi nikakve zdravstvene prednosti. U nastavku saznajte sve dobrobiti kruha od cjelovite pšenice.

Povećat ćete unos vlakana

Jedna kriške kruha od 100 % cjelovitog zrna pšenice može sadržavati od 2 do 4 grama vlakana, ovisno o veličini kruha. Odrasli bi trebali jesti 14 grama vlakana na svakih 1000 unesenih kalorija. Konzumacija vlakana povezana je s poboljšanom probavom, zdravljem crijeva, zdravljem srca i prevencijom raka. Jedenje samo dvije kriške kruha od cjelovitog zrna pšenice dnevno vam može pomoći da zadovoljite više od 25 % dnevnih potreba za vlaknima.

Osjećat ćete se sitijima

Kruh od cjelovitog zrna pšenice se radi od brašna koje je napravljeno od cijelog zrna pšenice, uključujući mekinje, klice i endosperm. Ovi su elementi uklonjeni iz rafiniranih žitarica, odnosno, bijelog brašna, a zajedno s njima i dosta vlakana. Budući da se radi o složenim ugljikohidratima, tijelu treba više vremena da probavi cjelovitu pšenicu nego bijeli kruh, što usporava probavni proces i pomaže da se dulje osjećate sitima nakon jela.

Mogli biste smršaviti

Zamjena rafiniranih žitarica kruhom od cjelovitog zrna pšenice bi mogla pomoći da izgubite na težini ili bolje kontrolirate težinu. Neke su studije su otkrile da je unos cjelovitih žitarica u negativnoj korelaciji s BMI-om i rizikom od debljanja. Prema podacima iz tih istraživanja, konzumacija cjelovitih žitarica može smanjiti glad i povećati osjećaj sitosti.

Kolesterol bi vam se mogao smanjiti

Konzumiranje cjelovitih žitarica, poput cjelovite pšenice, može poboljšati razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Kruh od cjelovitog zrna pšenice pomaže u ograničavanju proizvodnje kolesterola u jetri te istovremeno ograničava probavu i apsorpciju kolesterola iz hrane.

Jedna mala studija otkrila je da je jedenje ekvivalenta četiri kriške kruha od cjelovitog zrna svaki dan tijekom 12 tjedana rezultiralo poboljšanjem triglicerida, ukupnog kolesterola, LDL-kolesterola, HDL-kolesterola i hemoglobina A1C, u usporedbi s promjenama u kontrolnoj skupini.

Šećer u krvi vam se može poboljšati

Unatoč uvriježenom mišljenju, čak i osobe s dijabetesom mogu jesti kruh, a kruh od cjelovitog zrna pšenice ima i neke prednosti za razine šećera u krvi. Iako će i kruh od cjelovitih žitarica povećati šećer u krvi, vlaknima je potrebno više vremena za probavu, što dovodi do sporijeg otpuštanja šećera u krvotok.

Mogli biste smanjiti rizik od raka

Dok je visok unos rafiniranih žitarica povezan s većim rizikom od raka želuca, konzumacija cjelovitih žitarica može imati zaštitni učinak. Različite studije su otkrile niže stope raka debelog crijeva, želuca, dojke, gušterače, prostate i jednjaka kada se uspoređuje najviši i najniži unos cjelovitih žitarica.

Probava bi vam se mogla poboljšati

Kruh od cjelovitog zrna pšenice i druge cjelovite žitarice su dobar izvor netopivih vlakana. Ova vrsta vlakana povećava masu stolice i pomaže njezinom bržem kretanju kroz probavni sustav. Pšenica od cjelovitog zrna također ima prebiotski učinak na tijelo. Dok crijevne bakterije fermentiraju vlakna iz kruha od cjelovitog zrna pšenice, proizvode se važne masne kiseline koje imaju blagotvoran učinak na crijevni mikrobiom i probavu.

Mogli biste imati alergijsku reakciju

Prave alergije na pšenicu su rijetke, no ako netko s alergijom na pšenicu pojede kruh od cjelovitog zrna pšenice, mogao bi doživjeti alergijske reakcije koje utječu na kožu, dišni sustav i želudac ili čak dovode do anafilaktičkog šoka.

Za razliku od alergije na pšenicu, celijakija također može uzrokovati neugodne nuspojave zbog glutena koji pšenica sadrži. Ako netko s celijakijom pojede kruh od cjelovitog zrna pšenice, mogao bi doživjeti nuspojave koje se kreću od proljeva do bolova u zglobovima ili osipa na koži.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije