Najbolja makovnjača koju ćete ikad probati: Recept s detaljnim koracima uz koje će uvijek ispasti savršeno!

Najbolja makovnjača koju ćete ikad probati: Recept s detaljnim koracima uz koje će uvijek ispasti savršeno!

Najbolja makovnjača koju ćete ikad probati: Recept s detaljnim koracima uz koje će uvijek ispasti savršeno!
  • Objavljeno: Srijeda, 08.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Makovnjača je tradicionalni kolač u ovom dijelu Europe, a posebno je popularna u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovaj ukusni desert ima dugu povijest, navodno potječe iz Mađarske, i često se priprema u raznim prigodama, uključujući blagdane poput Božića i Uskrsa.

Iako dizano tijesto mnogima zvuči kao zadatak za nešto vještije slastičare, makovnjača pripremljena po našem receptu će ispasti dobro i potpunom početniku. Jedan od ključnih savjeta jest da u prostoriji u kojoj se tijesto diže bude dovoljno toplo, kako bi tijesto dovoljno naraslo. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za makovnjaču, a recept za orahnjaču smo već ranije objavili.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 1 svježi kvasac
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 300 g mljevenog maka
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • korica limuna (naribana)
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ruma (opcionalno)

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko, ali pazite da ne bude prevruće. U njemu otopite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se kvasac aktivira.
  2. U veliku zdjelu stavite brašno, dodajte šećer, sol, otopljeni maslac i jaja. Zatim dodajte aktivirani kvasac i mlijeko te zamijesite glatko tijesto.
  3. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen, otprilike 1-2 sata.
  4. Dok se tijesto diže, pripremite punjenje. U posudi pomiješajte mljeveni mak, šećer, naribanu koricu limuna, med i rum. Ostavite smjesu sa strane.
  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na tanki pravokutnik na pobrašnjenoj površini.
  6. Rasporedite pripremljeno punjenje po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.
  7. Pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu rolu.
  8. Prebacite rolu u pripremljeni lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmara još 30-ak minuta.
  9. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  10. Prije pečenja, možete premazati makovnjaču mlijekom ili razmućenim jajetom za lijepu zlatno-smeđu boju.
  11. Pecite makovnjaču u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa.
  12. Kad je pečena, izvadite makovnjaču iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije