Opasnosti koje vrebaju svakog muškarca

Opasnosti koje vrebaju svakog muškarca

Opasnosti koje vrebaju svakog muškarca
 • Objavljeno: Utorak, 14.08.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Opće je poznato da muškarci rijetko odlaze liječniku, a u stanju su ignorirati simptome sve dok ne postanu toliko bolni ili dok ih ljepša polovica ne nagovori na odlazak liječniku. Postoje razni simptomi koji upućuju da s vašim zdravljem nešto nije u redu, od hrkanja pa do neuspjelog postizanja erekcije.

Nije neuobičajeno da čak i kada muškarac prizna da bi trebao ići liječniku, sami odlazak je kao da mačku tjerate u vodu.

Prema američkom istraživanju 92% muškaraca će, nakon što primijete neobične simptome, čekati barem nekoliko dana prije nego posjete liječnika, a trebali bi otići odmah. Isto tako će 29% muškaraca odlazak liječniku odgađati što je više moguće.

U ovom slučaju žena igra važnu ulogu. Svakako nagovorite svoju jaču polovicu na odlazak liječniku jer on sam vjerojatno neće ubrzo tamo stići.

Veliki trbuh

Muškarcu opseg trbuha ne bi smio biti veći od opsega bokova, a najbolje bi bilo kada opseg struka ne bi prelazio više od 100cm.

Ukoliko je opseg njegovog struka veći, ima povećan rizik od nastanka bolesti srca i dijabetesa. Veliki trbuh također može uzrokovati moždani udar, apneju i osteoartritis.

Umjerena dijeta i program vježbanja može smanjiti trbuh, a time i rizik od nastanka bolesti srca i dijabetesa.

Prestanite s konzumacijom sokova, čak i dijetnih, kao i alkohola jer ćete na taj način bez pretjeranog truda izgubiti 4.5kg godišnje. Svakodnevna umjerena tjelovježba koja uključuje aerobne vježbe, ali i vježbe snage će pomoći kod smanjenja trbuha i očuvanja zdravlja.

Česti zatvor

Pretjerano naprezanje koje je prisutno tijekom zatvora može uzrokovati bolne i neugodne hemoroide. Nakon dobi od 50 godina, zatvor se češće pojavljuje kod muškaraca i žena, a uzrok je smanjena razina tjelovježbe, promjena načina prehrane, lijekovi i razne bolesti.

Kronični zatvor može biti znak tumora debelog crijeva koji blokira stolicu da izađe iz tijela. U stvari, svaka promjena kod stolice (zatvor ili proljev) koja traje duže od 2 tjedna zahtijeva odlazak liječniku. I zatvor i proljev mogu biti posljedica raka debelog crijeva, koji je od svih tipova raka treći po učestalosti, a najčešće se javlja kod muškaraca.

Rak debelog crijeva može biti prisutan nekoliko godina prije nego se prvi simptomi pojave, stoga je izrazito važno da pazite na svaku promjenu kao što je krv u stolici, neobjašnjiv gubitak težine, umor, grčevi i nadutost.

Problemi s erekcijom

Ovo nije stanje koje predstavlja prijetnju muškarčevom egu, već i zdravlju. Problemi s erekcijom mogu biti posljedica konzumiranja određene vrste lijekova, visokog krvnog tlaka ili pušenja.

Jedno njemačko istraživanje je pokazalo da problemi s erekcijom često signaliziraju povećan rizik od nastanka srčanog udara, visokog kolesterola, dijabetesa, bolesti bubrega, kroničnog alkoholizma, multiple skleroze, krvožilnih i neuroloških oboljenja.

Također nemojte zaboraviti da stres, anksioznost, depresija, osjećaj krivnje i manjka samopouzdanja uzrokuju 10 do 20% slučajeva erektilne disfunkcije. Problemi s erekcijom zahtijevaju odlazak liječniku kada vas sprječavaju da vodite zdrav seksualni život.

Sunčanje bez zaštite

Rak kože je najčešći tip raka koji se pojavljuje kod muškaraca i žena. Žene se u zadnje vrijeme puno savjesnije izlažu suncu, dok muškarci i dalje misle kako im sunce ne može ništa, a istraživanja su pokazala da rak kože čak 50% češće uzrokuje smrt kod muškaraca nego kod žena.

Faktori rizika na koje muškarci trebaju obratiti pažnju:

 • ako su stariji od 40 godina
 • imaju svijetlu kožu, crvenu kosu ili plave oči
 • teško tamne
 • učestalo se izlažu suncu ili solarijima
 • imaju slučaj raka u obiteljskoj anamnezi
 • imaju oslabljeni imunološki sustav

Odaberite kremu čiji je zaštitni faktor najmanje 30 i njome zaštitite sva mjesta koja su izložena suncu, uključujući lice, uši, vrat i ramena. Tijekom sunčanja i kupanja, kremu nanosite nakon svakog kupanja.

Nezdrava prehrana

Nažalost, loša probava ili žgaravica su često posljedica teške i prezačinjene, najčešće brze hrane. Povremena žgaravica vas ne treba zabrinjavati, ali ako se javlja 2 ili više puta tjedno, svakako biste trebali posjetiti liječnika jer je mogu će da patite od gastroezofagealnog refluksa koji, ukoliko se ne liječi, može uzrokovati krvarenja, grčeva, upale, čireve i rak jednjaka.

Na sreću, većina slučajeva žgaravice se lako liječi jer trebate smanjiti unos nekih tvari:

 • trans masne kiseline
 • prženu hranu
 • šećer
 • gazirana pića
 • kiselo voće i povrće
 • alkohol
 • pepermint
 • čokoladu
 • orašaste plodove
 • kofein
 • masnu hranu  

Ukoliko ovi savjeti ne pomognu, svakako potražite pomoć liječnika jer upala može uzrokovati Barrettov jednjak, koji kod nekih slučajeva uzrokuje razvijanje raka jednjaka.

Neprestana žeđ

Neprestana žeđ je simptom dijabetesa, autoimune bolesti koja povećava razinu šećera u krvi. Učestalo mokrenje, ekstremna glad, umor, neobjašnjiv gubitak težine ili debljanje, zamagljen vid, rane koje sporo zacjeljuju, učestale infekcije, erektilna disfunkcija i osjećaj bockanja u nogama i rukama su također znakovi dijabetesa.

Dijabetes je šesti vodeći uzročnik smrti muškaraca, a faktori rizika su:

 • ako ste stariji od 45 godina
 • imate slučaj dijabetesa u obiteljskoj anamnezi
 • pretilost
 • visok krvni tlak
 • visoka razina kolesterola
 • bolesti krvožilonog sustava u obiteljskoj anamnezi
 • manjak fizičke aktivnosti

Jednostavan test krvi kod vašeg liječnika može pokazati patite li od dijabetesa ili ne. Od velike je važnosti da za dijabetes saznate što prije kako on ne bi imao ozbiljne posljedice kao što su amputacija udova i, u najgorem slučaju, smrt.

Hrkanje

Povremeno hrkanje ne predstavlja zdravstveni problem. Primjerice, hrkanje tijekom prehlade ili gripe je normalna pojava jer je dišni sustav nadražen i začepljen.

Međutim, učestalo hrkanje koje je popraćeno i povremenim prestankom disanja je simptom apneje. Ako se apneja ne liječi, povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, nepravilnog rada srca, moždanog i srčanog udara, kao i iznenadne smrti.

Ukoliko patite od apneje, svakako se obratite liječniku, promijenite položaj spavanja, izgubite na težini, izbjegavajte alkohol i velike obroke prije spavanja.

Teško disanje

Kratkoća daha, teško disanje i kronični kašalj mogu biti posljedica astme, pretilosti ili bolesti srca, ali također signaliziraju kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), koja je čak peti vodeći uzrok smrti kod muškaraca.

KOPB je gotovo uvijek uzrokovana pušenjem, pasivnim pušenjem, zagađenjem zraka i prašinom. Simptomi se nikada ne smiju ignorirati jer bolest može postati sve gora.

Bol tijekom mokrenja

Kod žena bol tijekom mokrenja uglavnom označava infekciju mokraćnog sustava, a kod muškaraca signalizira povećanu prostatu ili pak rak prostate.

Ukoliko živi dovoljno dugo, velika je vjerojatnost da će se muškarac suočiti s povećanom prostatom koje se javlja zbog hormonalnih promjena uzrokovanih starenjem. Čak 60% muškaraca tijekom šezdesetih i 90% njih tijekom sedamdesetih ima povećanu prostatu.

Rak prostate se javlja kod jednog od šest muškaraca. Rane faze raka prostate uglavnom nemaju nikakve simptome. Rizik se povećava u pedesetima stoga je važno da redovito posjećujete liječnika, čak i ako ne osjećate nikakve simptome.

Ostali simptomi raka prostate su krv u urinu ili spermi, bol zdjelice i česte infekcije mokraćnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije