Zdravstveni rizici za muškarce u četrdesetima

Zdravstveni rizici za muškarce u četrdesetima

Zdravstveni rizici za muškarce u četrdesetima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svako desetljeće nosi određene zdravstvene rizike. Muškarci u četrdesetima trebaju naročito paziti na svoje zdravlje zbog povećanog rizika od nastanka nekih bolesti.

Kako biste smanjili rizik od prijevremene smrti uzrokovane tihim ubojicama, obuzdajte kritične navike koje dovode do njih.

Sami ste

Brojna istraživanja su pokazala da oženjeni muškarci, naročito oni u dobi od 50 godina pa nadalje, imaju znatno bolje zdravstveno stanje. Muškarci koji se nisu nikada skrasili, rastavljeni su ili udovci, imaju puno veći rizik od prijevremene smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Socijalna povezanost smanjuje razinu stresa i rizik od nastanka depresije, koji mogu uzrokovati kronična oboljenja.

Isprobajte 5 namirnica koje bi svaki muškarac trebao jesti!

Neoženjeni muškarci generalno imaju lošije zdravstvene navike. Piju više, jedu više, jedu nezdravu hranu, ne odlaze liječniku redovito i skloniji su rizičnom ponašanju (droge i promiskuitet). Iako stručnjaci ističu da je bolje biti sam nego u nezdravom odnosu jer će razina stresa biti viša, kao i rizik od nastanka depresije.

Ipak, nikada nije kasno da se skrasite. Stručnjaci su ustanovili da muškarci koji se ožene nakon 25. godine života žive dulje od onih koji se ožene mladi. Također, što je muškarac duže u sretnom braku, veća je vjerojatnost da će i živjeti duže.

Ovisnost o elektroničkim uređajima

Psiholozi još uvijek nisu donijeli odluku može li se pretjerano i pomalo ovisno ponašanje kod korištenja interneta dijagnosticirati kao poremećaj ili ne. Međutim, u jedno su sigurni - što više vremena provedete koristeći elektroničke uređaje, manje vremena ćete provesti krećući se, boraveći u prirodi i u interakciji s drugim ljudima.

Provjerite 6 najčešćih spolnih bolesti kod muškaraca!

Društvena izolacija povećava rizik od nastanka depresije i demencije, a sjedilački način života je povezan s nastankom bolesti srca, dijabetesa tipa 2, pretilosti i prerane smrti. Više od 3 sata dnevnog korištenja elektroničkih uređaja povećava vjerojatnost da umrete od bilo koje kronične bolesti. Također, osobe čiji je posao sjedilačkog tipa trebaju u svoje slobodno vrijeme uvrstiti tjelovježbu ili kretanje bilo kakvog oblika.

Neredovito korištenje krema za sunčanje

Muškarci stariji 40 godina se češće izlažu UV zračenju, a muškarci općenito imaju čak 2 puta veći rizik od nastanka raka kože u odnosu na žene. Čak 6 od 10 slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, čine muškarci stariji od 50 godina.

Manje od 50% muškaraca koristi zaštitu od sunca, za razliku od 65% žena. Također, muškarci nisu skloni posjećivanju liječnika kada osjete da s njihovim zdravljem nešto nije u redu, a također je manja vjerojatnost da će pregledavati svoje tijelo, odnosno kožu.

Nezdrava prehrana

Loše prehrambene navike su povezane s bolestima srca, dijabetesom i rakom. Muškarci često jedu crveno meso, pržene namirnice i brzu hranu kako bi sve uskladili s užurbanim rasporedom. Takva prehrana može uzrokovati pretilost, hipertenziju i povišenu razinu kolesterola. Muškarci će rijetko samo za sebe pripremati hranu, a pogotovo ne onu zdravu.

Prije desetak godina žene su bile vodeće po pitanju pretilosti, ali taj odnos se mijenja. Muškarci će u skorije doba, ukoliko nešto ne promijene, stići pa i prestići žene po tom pitanju.

Nepažljiva vožnja

Muškarci općenito češće imaju prometne nesreće u odnosu na žene, a muškarci u dobi od 50 i 60 godina imaju 2 puta veći rizik od smrti uzrokovane prometnom nesrećom.

Muškarci će češće zaspati za volanom, prelaziti ograničenja brzine ili voziti nakon konzumacije prekomjerne količine alkohola. Sve u svemu, što ste stariji vozite opreznije, bez obzira na iskustvo.

Depresija koja se ne liječi

Iako su žene sklonije samoubojstvu, muškarcima to češće uspijeva. Većinu slučajeva samoubojstava su počinili upravo muškarci. Čak 60% njih je patilo od depresije! Stručnjaci su ustanovili da je najveći uzročnik depresije društvena izolacija.

Istražite 25 simptoma raka koje muškarci najčešće ignoriraju!

Muškarci depresiju često zamijene s tugom ili lošim raspoloženjem i ignoriraju upozoravajuće znakove depresije. Trebate shvatiti da je depresija bolest koja se, kao i svaka druga, treba liječiti. Osim toga, budite sigurni da niste jedini. Depresija je izlječiva, i to u bilo kojoj dobi, stoga potražite stručnu pomoć jer to ne znači da ste ludi, već da ste savjesni i odgovorni prema sebi samome.

Pušenje

Sigurno ste već čuli za strašne posljedice pušenja, ali što ste stariji, posljedice su sve teže. Stariji pušači dožive veća plućna oštećenja jer oni puše više i duže.

Muškarci u dobi iznad 65 godina koji puše imaju čak 2 puta veći rizik da umru od moždanog udara. Također je veća vjerojatnost da obolite od raka pluća i Alzheimerove bolesti u odnosu na nepušače.

Nikada nije kasno prestati pušiti, stoga svakako probajte. Ukoliko vam to predstavlja preveliki stres, obratite se svome liječniku koji će vam dati savjet.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije