Što može uništiti njegovu plodnost?

Što može uništiti njegovu plodnost?

Što može uništiti njegovu plodnost?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je u pitanju začeće djeteta, ima puno stvari koje mogu poći krivo, a jedna od njih je i loša kvaliteta spermija. Čak 1 od 10 parova ima problema sa začećem, a procijenjeno je da je loša kvaliteta spermija odgovorna za 30% tih slučajeva.

Iako muškarci proizvode milijune spermija dnevno, postoje vanjski čimbenici koji mogu utjecati na kvalitetu malih plivača. Donosimo vam iznenađujuće faktore koji mogu utjecati na kvalitetu spermija.

Pregrijavanje

Testisi ne mogu funkcionirati normalno ukoliko su izloženi hladnoći. Srećom, muška anatomija je riješila taj problem tako da su testisi na takvom mjestu gdje teško može doći do pothlađenosti.

Međutim, postoji opasnost od pregrijavanja. Ukoliko temperatura testisa prijeđe 37 °C, proizvodnja spermija prestaje. Trenutni prekid proizvodnje spermija može ostaviti negativne posljedice mjesecima nakon toga.

Tijekom pregrijavanja testisa, može doći do smanjenja broja proizvodnje spermija, njihove pokretljivosti i kvalitete.

Vruće kupke

Postoji zrno istine u mitu kako vruće kupke smanjuju vjerojatnost začeća. Mokra i topla mjesta nisu dobra za testise. Čak 30 minuta provedenih u vrućoj kupki može smanjiti proizvodnju spermija.

Vruća kupka može smanjiti proizvodnju i kvalitetu spermija za najmanje 3 mjeseca, a u nekim slučajevima i 9 mjeseci, Izaberite tuširanje, a ne izležavanje u vrućoj kupki.

Groznice

Doktori će vas često pitati, ukoliko kvaliteta spermija nije dobra, jeste li bili bolesni u zadnjih 3 mjeseca. Naime, pokazalo se da povišena temperatura tijekom bolesti ima značajan utjecaj na kvalitetu spermija.

Visoka temperatura može imati i dugotrajnije posljedice. Jedno istraživanje je pokazalo da proizvodnja spermija, nakon groznice, može biti smanjena za čak 35%.

Prijenosna računala

Nedavno istraživanje je pokazalo da prijenosna računala mogu utjecati na kvalitetu spermija. Postoji direktna veza između pregrijavanja testisa i prijenosnih računala jer se ona najčešće koriste na krilima.

Stoga, imate li problema sa začećem, ostavite svoja računala sa strane.

Gaćice

Ne hvale Škoti bez razloga svoju plodnost. Postoji razlika između bokserica i gaćica. Gaćice stvaraju pritisak i otežavaju proizvodnju spermija.

Bokserice su svakako bolji izbor od gaćica. Nošenje uskih i tijesnih gaćica stvara loše uvjete za proizvodnju spermija.

Proširene vene

Oko 15% muškaraca ima problema s proširenim venama. Stručnjacima i dalje nije sasvim jasno zbog čega proširene vene ometaju proizvodnju spermija. Mogući odgovor je otežan dotok krvi, koja je potrebna za normalnu proizvodnju spermija.

Operacija vena bi mogla riješiti ovaj problem.

Mobiteli

Istraživanje je pokazalo da muškarci, koji češće koriste mobitele, proizvode manje spermija. Pravi problem nastaje ukoliko mobitel nosite u blizini reproduktivnih organa.

Mobitele nosite što dalje od reproduktivnih organa kako biste smanjili izloženost reproduktivnih organa radijaciji koju proizvode mobiteli.

Pretilost

Pretilost kod žena je povezana s povećanom proizvodnjom estrogena, a kod muškaraca sa smanjenim brojem spermija. Pretili muškarci imaju smanjen broj spermija.

Međutim, znanstvenici tvrde da samo ekstremna pretilost može znatno utjecati na muški reproduktivni materijal. Znači da vas nekoliko kilograma viška ne treba previše zabrinjavati.

Nezdrave navike

Alkohol, duhan i marihuana mogu oštetiti spolne funkcije. Bilo bi poželjno izbjegavati ove navike, naročito u doba kada želite začeće.

Alkohol negativno utječe na kvalitetu i proizvodnju spermija, a pušenje oštećuje pokretljivost spermija. Pušenje također može negativno utjecati na DNK spermija i erekciju. Marihuana smanjuje broj spermija i njihovu kvalitetu, kao i samu mušku plodnost.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije