Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća
  • Objavljeno: Utorak, 29.09.2015.
  • Broj pregleda: 256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je izvanmaternična trudnoća?

Do izvanmaternične ili ektopične trudnoće dolazi kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice. Najčešće se događa u jednom od jajovoda. U nekim slučajevima se može javiti i na području jajnika ili vrata maternice (cerviksa).

Izvanmaternična trudnoća se ne može normalno nastaviti. Oplođeno jajašce ne može preživjeti i okolno tkivo ga počinje uništavati. Ako se izvanmaternična trudnoća ne izliječi na vrijeme, povećava se rizik od gubitka velike količine krvi i smrti. Rano liječenje može pomoći u povećanju vjerojatnosti da će iduća trudnoća biti zdrava i normalna.

Simptomi izvanmaternične trudnoće

Na samom početku izvanmaternične trudnoće žene vrlo često ne osjećaju nikakve simptome. Rani simptomi izvanmaternične trudnoće su zapravo vrlo slični simptomima normalne trudnoće: izostanak menstruacije, bolovi u grudima i mučnina.

Vaginalno krvarenje, popraćeno bolovima na području abdomena i zdjelice je najčešći prvi simptom izvanmaternične trudnoće. Ako krvarenje dolazi iz jajovoda, vjerojatno ćete osjetiti bolove ili lažan poriv za pražnjenjem crijeva, ovisno o tome gdje se nakupila krv. Ako jajovod pukne, može doći do teškog krvarenja na području trbuha.

Kada posjetiti liječnika?

Potražite hitnu liječničku pomoć ako ste primijetili sljedeće simptome:

  • intenzivnu bol u trbuhu ili zdjelici popraćenu vaginalnim krvarenjem,
  • nesvjesticu.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!