Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 1.150
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvanmaternična trudnoća se ne može normalno nastaviti. Oplođeno jajašce ne može preživjeti i okolno tkivo ga počinje uništavati. Ako se izvanmaternična trudnoća ne izliječi na vrijeme, povećava se rizik od gubitka velike količine krvi i smrti.

Liječenje izvanmaternične trudnoće

Oplođeno jajašce se ne može normalno razvijati izvan maternice. Kako bi se spriječio nastanak komplikacija opasnih po život, potrebno je ukloniti tkivo izvan maternice. Ako se izvanmaternična trudnoća dijagnosticira na vrijeme, koristi se injekcija metotreksata kako bi se zaustavio rast stanica i potaknulo uništavanje postojećih stanica. No, ovaj postupak je moguć samo kod ranog dijagnosticiranja izvanmaternične trudnoće.

U ostalim slučajevima se izvanmaternična trudnoća liječi laparoskopskom operacijom. Tijekom tog postupka se radi mali rez na području abdomena. Liječnik pomoću laparoskopa promatra koji dio tkiva treba ukloniti. Ako su prisutna ozbiljna oštećenja jajovoda, moguće je da će biti potrebno potpuno ga ukloniti. Ako je prisutno teško krvarenje ili je došlo do rupture jajovoda, bit ćete podvrgnuti hitnom kirurškom zahvatu.

Prevencija izvanmaternične trudnoće

Izvanmaterničnu trudnoću ne možete u potpunosti spriječiti, ali možete smanjiti određene faktore rizika. Poduzmite sve što možete kako biste spriječili nastanak spolnih bolesti. Prestanak pušenja u razdoblju planiranja trudnoće također može pomoći u prevenciji izvanmaternične trudnoće.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!