Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 1.150
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvanmaternična trudnoća se ne može normalno nastaviti. Oplođeno jajašce ne može preživjeti i okolno tkivo ga počinje uništavati. Ako se izvanmaternična trudnoća ne izliječi na vrijeme, povećava se rizik od gubitka velike količine krvi i smrti.

Uzroci izvanmaternične trudnoće

Izvanmaternična trudnoća se najčešće događa na području jajovoda. Do nje dolazi kada oplođeno jajašce zapne na putu do maternice, a najčešći razlog je oštećenje jajovoda, abnormalnosti u anatomiji jajovoda ili kronična upala. Hormonalna neravnoteža ili abnormalni razvoj oplođenog jajašca također mogu biti uzročnici izvanmaternične trudnoće.

Faktori rizika

Stručnjaci procjenjuju da je oko 20 od 1000 trudnoća izvanmaternično. Razni faktori utječu na rizik od nastanka izvanmaternične trudnoće.

Prethodne izvanmaternične trudnoće

Ako ste već imali jednu izvanmaterničnu trudnoću, postoji veliki rizik da će i iduća trudnoća biti izvanmaternična.

Upale i infekcije

Upale i infekcije jajovoda, maternice ili jajnika povećavaju rizik od nastanka izvanmaternične trudnoće. Vrlo često su te infekcije uzrokovane gonorejom ili klamidijom.

Problemi s plodnošću

Neka istraživanja pokazuju da postoji povezanost između problema s plodnošću i povećanog rizika od nastanka izvanmaternične trudnoće.

Abnormalnosti u anatomiji

Rizik od nastanka izvanmaternične trudnoće se povećava ako je jajovod oštećen. Čak se i kirurškim rekonstruiranjem jajovoda može povećati rizik od nastanka izvanmaternične trudnoće.

Vrsta kontracepcije

Ako koristite intrauterini uređaj, vjerojatnost trudnoće je jako mala. Ako do trudnoće i dođe, ona će vrlo vjerojatno biti izvanmaternična. Isto vrijedi i za žene kojima je podvezan jajovod.

Pušenje

Pušenje prije začeća može povećati rizik od nastanka izvanmaternične trudnoće.

Komplikacije

Neliječena izvanmaternična trudnoća povećava rizik od nastanka komplikacija opasnih po život, kao što su rupture jajovoda i obilno krvarenje.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!