Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica

Mola hydatidosa - grozdasta potajnica
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 23.549
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija mola hydatidose

Mola hydatidosa je tzv. gestacijska trofoblastična bolest. Naziv gestacijska označava trudnoću. Naziv trofoblast dolazi od grčke riječi trophos što znači hrana; trofoblast se razvija iz oplođene jajne stanice 4-5 dana nakon oplodnje, ima sposobnost prodiranja u sluznicu, omogućuje usađivanje oplođene jajne stanice u maternicu i prehranu embrija. Trofoblast se tijekom usađivanja podijeli u dva sloja: sinciciotrofoblast i citotrofoblast - oni sudjeluju u izgradnji fetalnog dijela posteljice.
Mola hydatidosa je, dakle, bolest posteljice kod koje nalazimo degenerativne i proliferativne procese u posteljici i to u onom dijelu koji potječe od fetusa.
Osim hidatidozne mole, u gestacijsku trofoblastičnu bolest spadaju još invazivna mola (mola invasiva) i zloćudni tumor koriokarcinom (choriocarcinoma).
Tumorski trofoblast stvara hormon koji se zove humani korionski gonadotropin (HCG) čija se razina može mjeriti. Na taj se način bolest može dijagnosticirati te pratiti učinak i tijek liječenja.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!