Problemi sa štitnjačom: 10 namirnica koje su dobre i 3 koje treba izbjegavati

Problemi sa štitnjačom: 10 namirnica koje su dobre i 3 koje treba izbjegavati

Problemi sa štitnjačom: 10 namirnica koje su dobre i 3 koje treba izbjegavati
  • Objavljeno: Petak, 11.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ako imate problema sa štitnjačom, hrana koju jedete može utjecati na to kako se osjećate. Vašoj štitnjači treba jod kako bi ispravno radila i proizvodila dovoljno hormona štitnjače za potrebe vašeg tijela. Ako ne unosite dovoljno joda, riskirate hipotireozu ili gušavost, odnosno štitnjača se povećava kako bi nadoknadila manjak hormona štitnjače. Većina nema problema s unosom dovoljno joda, budući da je kuhinjska sol jodirana - ali ako ste na dijeti s niskim unosom natrija ili slijedite vegansku prehranu, tada ćete možda morati povećati unos joda iz drugih izvora.

Preporučeni dnevni unos joda je 0.15 mg, osim kada su u pitanju trudnice i dojilje. U nastavku saznajte koje su to namirnice dobre za zdravlje vaše štitnjače, a koje je bolje izbjegavati.

Dobro: Jogurt

Mliječni proizvodi sadrže prosječno 0.085 mg joda po šalici. Međutim, količina joda u mliječnim proizvodima varira. To je dijelom zato što se stoci daju dodaci joda, a proces mužnje uključuje sredstva za čišćenje na bazi joda. Prema analizi američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) utvrđeno je da uzorci nemasnog mlijeka sadrže između 0.038 i 0.159 mg joda po šalici.

Običan nemasni jogurt ili grčki jogurt dobar je izvor te može činiti oko 50% vašeg dnevnog unosa joda.

Dobro: Brazilski orasi

Brazilski oraščići sadrže još jednu hranjivu tvar koja pomaže u regulaciji hormona štitnjače - selen. Selen može pomoći u sprječavanju dugotrajnog oštećenja štitnjače kod ljudi s problemima povezanim sa štitnjačom poput Hashimotove i Gravesove bolesti, prema studiji iz 2013. objavljenoj u časopisu Clinical Endocrinology.

Samo jedno zrno sadrži između 0.068 i 0.091 mg. Budući da je maksimalna gornja granica selena 0.4 mg dnevno, nemojte pretjerivati. Previše selena može uzrokovati "zadah od češnjaka", gubitak kose, promjenu boje noktiju, pa čak i zatajenje srca.

Dobro: mlijeko

Mlijeko i mliječni proizvodi su među najboljim izvorima joda. Međutim, biljni napitci koji se koriste kao zamjena za mlijeko, poput napitaka od soje i badema, sadrže relativno male količine joda.

Ispijanje 1 šalice mlijeka s niskim udjelom masnoće zadovoljit će otprilike jednu trećinu vaših dnevnih potreba za jodom. Još jedna dobra ideja: odlučite se za čašu mlijeka obogaćenog vitaminom D. Jedna studija iz 2013. objavljena u International Journal of Health Sciences otkrila je da ljudi s nedovoljno aktivnim štitnjačom imaju veću vjerojatnost manjka vitamina D nego ostali.

Dobro: piletina i govedina

Cink je još jedan ključni nutrijent za vašu štitnjaču - vašem tijelu je potreban za izbacivanje hormona štitnjače. Uzimanje premalo cinka može dovesti do hipotireoze. Ali, ako razvijete hipotireozu, također vam može nedostajati cink jer vam hormoni štitnjače pomažu u apsorpciji minerala. Kada se to dogodi, možete doživjeti i nuspojave poput teške alopecije, autoimunog stanja koje napada folikule dlake i uzrokuju njezino masovno opadanje.

Vjerojatno već unosite dovoljno cinka, ali ako imate lošu prehranu ili gastrointestinalni poremećaj koji ometa vašu sposobnost apsorpcije cinka, mogli biste biti izloženi riziku od nedostatka istoga. Meso je dobar izvor cinka. Jedna porcija od 85 grama pečene govedine sadrži 7 miligrama cinka, goveđa pljeskavica od 85 grama sadrži 3 miligrama, a porcija od 85 grama tamnog pilećeg mesa sadrži 2,4 miligrama.

Dobro: Riba

Budući da se jod nalazi u tlu i morskoj vodi, riba je još jedan dobar izvor ove hranjive tvari. Istraživači već dugo znaju da su ljudi koji žive u udaljenim, planinskim regijama bez pristupa moru izloženi riziku od gušavosti, kao što su napisali autori studije iz 2014. u BMC Public Health.

Jedna porcija pečenog bakalara od 85 grama sadrži oko 0.158 mg joda, što je dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe. Čak će i porcija ribljih štapića osigurati zdravu količinu joda od 0.058 mg.

Dobro: Školjke

Općenito je pravilo da su školjkaši poput jastoga i škampa dobri izvori joda. Samo 85 grama škampi sadrži otprilike 10% vašeg preporučenog unosa.

Školjke također mogu biti dobar izvor cinka. 85 grama raka i jastoga sadrže 6,5 odnosno 3,4 miligrama cinka.

Dobro: Jaja

Jedno veliko jaje sadrži oko 16% dnevne količine joda i 20% dnevne količine selena koja vam je potrebna, što jaja čini superhranom za štitnjaču.

Ako vas liječnik nije drukčije uputio, pojedite cijelo jaje - veliki dio joda i selena nalazi se u žumanjku.

Dobro: Bobičasto voće

Najbolja dijeta za vašu štitnjaču ne zahtijeva samo jod, selen i vitamin D. Možda ne iznenađuje da je hrana bogata antioksidansima također dobra za vašu štitnjaču. Prema studiji iz 2022. u Biomedicini & Pharmacotherapy, antioksidansi mogu pomoći u upravljanju disfunkcijom štitnjače.

Bobičasto voće svih vrsta bogato je antioksidansima, a "najbolje" bobičasto voće su crne maline. One pružaju vrlo visoku razinu antioksidansa, vlakana i relativno malo prirodnog šećera.

Dobro: Povrće iz skupine Cruciferous

Iako Brokula, cvjetača, kelj i prokulica sadrže spojeve zvane glukozinolati, koji bi mogli ometati proizvodnju hormona štitnjače u vašem tijelu u velikim količinama, prilično je mala vjerojatnost da će naštetiti vašoj štitnjači ako jedete porcije normalne veličine.

Studija iz 2016. u Nutritional Reviews pokazala je da su količina i vrsta povrća iz skupine Cruciferous važni. Konzumiranje tipičnih veličina porcija sirove brokule, kineskog kupusa i brokule vjerojatno neće narušiti funkciju štitnjače. Međutim, pretjerana konzumacija (primjerice više od jednog kilograma dnevno kroz nekoliko mjeseci) sirovog kelja i nekih vrsta prokulica može smanjiti unos joda u štitnjaču i utjecati na proizvodnju hormona štitnjače.

Dobro: Soja

Učinak soje na zdravlje štitnjače je nedosljedan. Postoji određena zabrinutost da soja može negativno utjecati na funkciju štitnjače i promijeniti razine hormona štitnjače, kao što su opisali autori meta-analize iz 2019. u časopisu Nature. Nakon pregleda brojnih studija, autori časopisa Nature napisali su da su otkrili da suplementacija soje ipak nije utjecala na hormone štitnjače. Dokle god jedete prosječne količine soje, nema razloga za brigu da će vam štetiti štitnjača.

Nije tako dobro: gluten

Prema pregledu iz 2021. objavljenom u Nutrientsu, celijakija i autoimune bolesti štitnjače kao što su Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest često dolaze zajedno. U pregledu je navedeno da prikupljanje podataka podupire postojanje značajne osi štitnjača-probava što sugerira da crijevni mikroorganizmi utječu ne samo na imunološki sustav i apsorpciju mikronutrijenata nego i na funkciju štitnjače.

Iako nije sasvim jasno može li bezglutenska dijeta sama po sebi pomoći u liječenju bolesti štitnjače, ako vam je dijagnosticirana celijakija, važno je pridržavati se stroge bezglutenske dijete kako biste spriječili simptome.

Nije tako dobro: prerađena hrana

Ako razmišljate o povećanju unosa slane, prerađene hrane samo kako biste unijeli više joda u svoju prehranu, razmislite ponovno. Naime, proizvođači ne moraju koristiti jodiranu sol u svojim proizvodima pa rezultat može biti unos previše natrija, što može dovesti do visokog krvnog tlaka.

Nije tako dobro: brza hrana

Slično prerađenoj hrani, lanci brze hrane također ne moraju koristiti jodiranu sol u svojoj hrani. Trebali biste izbjegavati hranu iz restorana jer ne postoji način da se utvrdi koji restorani koriste jodiranu sol.

Analiza sadržaja joda u uobičajenoj hrani koju je provelo Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) otkrila je da jedna pljeskavica za hamburger sadrži 3,3 mikrograma joda na 100 g, dok pljeskavica od mljevene govedine koja nije brza hrana sadrži 8 mikrograma joda na 100 g.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije