Biljke koje potiču zdravlje srca

Biljke koje potiču zdravlje srca

Biljke koje potiču zdravlje srca
  • Objavljeno: Subota, 23.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolesti kardiovaskularnog sustava su vodeći uzročnik smrti diljem svijeta. Upravo zbog toga znanstvenici pokušavaju otkriti veći broj načina koji će pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Neke biljke su korisne u borbi protiv srčanih bolesti jer sadrže spojeve koji su za to potrebni. Daljnja istraživanja su definitivno neophodna kako bi se djelotvornost ovih biljaka dodatno potvrdila. Prije nego započnete s uzimanjem bilo kakvih biljaka, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od srčanih bolesti ili uzimate neke lijekove.

Češnjak

Brojna istraživanja su pokazala da češnjak može regulirati razinu ukupnog kolesterola, a istovremeno povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Češnjak regulira krvni tlak, potiče cirkulaciju i pomaže u prevenciji srčanog udara. Jedno istraživanje je pokazalo da češnjak može pomoći u prevenciji abnormalnog srčanog ritma, srčanog i moždanog udara.

Kakao

Kakao je odličan izvor flavonoida koji pospješuju rad krvožilnog sustava. U jednom istraživanju znanstvenika iz Švicarske se pokazalo da flavonoidi iz kakaa mogu značajno poboljšati kvalitetu života kod osoba koje su doživjele srčani udar i pomoći u prevenciji drugog srčanog udara. Pozitivno djelovanje kakaa je bilo zapaženo već 4 tjedna nakon svakodnevnog uzimanja.

Glog

Istraživanja su pokazala da glog može pomoći u prevenciji širenja krvnih žila, jačanju srca i snižavanju razine krvnog tlaka, kolesterola i nakupljanja naslaga masti. To djelovanje ima zahvaljujući fitokemikalijama, uključujući bioflavonoide koji imaju moćna antioksidacijska svojstva i smanjuju razinu slobodnih radikala. Glog može pospješiti apsorpciju vitamina C, koji je važan za poboljšanje rada svakog organskog sustava.

Srčanica

Ova biljka se već stoljećima koristi za poboljšanje zdravlja živčanog sustava. Dugoročno uzimanje srčanice može smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, regulirati razinu kolesterola i triglicerida, a također i ojačati srčani mišić. Sadrži moćne spojeve koja imaju antibakterijska, antioksidacijska, protuupalna i analgetska svojstva.

Borovnica

Borovnica može pospješiti mikrocirkulaciju, ojačati stjenke krvnih žila i stimulirati formiranje novih kapilara. Jedno istraživanje je pokazalo da su moćna antioksidacijska svojstva koja štite srce i krvožilni sustav.

Ginseng

I dok se korijeni ginsenga koriste za liječenje različitih poremećaja, sve veći broj istraživanja otkriva da je ginseng učinkovit u liječenju srčanih bolesti. Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se ove teze potvrdile, znanstvenici vjeruju da svakodnevnim uzimanjem ginsenga možete poboljšati zdravlje arterija, smanjiti rizik od zatajenja srca, ubrzati metabolizam i spriječiti nastanak aritmije. Ova biljka ima antikancerogeno, protuupalno i antioksidacijsko djelovanje, a istovremeno pomaže u prevenciji dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Ginkgo biloba

Ekstrakt lišća gingko bilobe se u brojnim istraživanjima pokazao učinkovitim u poboljšanju cirkulacije, zdravlja arterija, kapilara i vena. Ginkgo biloba sudjeluje u prevenciji krvnih ugrušaka i smanjuje razinu slobodnih radikala.

Kajenski papar

Kajenski papar može pomoći u prevenciji srčanog udara. Sadrži više od 26 važnih nutritivnih spojeva, kao što su kalcij, magnezij, vitamin A, C, selen, cink i dijetalna vlakna. Istraživanja su pokazala da kajenski papar može poboljšati zdravlje srca, smanjiti nakupljanje plaka u arterijama, pospješiti dotok hranjivih tvari u srce, potaknuti cirkulaciju i smanjiti razinu kolesterola. Jedno istraživanje je pokazalo da kajenski papar može povećati prag osjećaja boli.

Oštrolisna veprina

Oštrolisna veprina je biljka koja može pomoći u smanjenju rizika od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava. Glavni aktivni sastojak su steroli i masne kiseline koje potiču zdravlje krvnih žila i smanjuju rizik od nastanka ateroskleroze. Oštrolisna veprina se obično propisuje samo osobama s niskim krvnim tlakom. Pomaže u regulaciji dijastoličkog krvnog tlaka, stoga ju osobe, koje pate od visokog krvnog tlaka, svakako trebaju izbjegavati.

Grožđe

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija grožđa može potaknuti zdravlje srca. Znanstvenici su ustanovili da je grožđe odličan izvor flavonoida koji mogu regulirati razinu krvnog tlaka, smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i potaknuti zdravlje srca. Jedno istraživanje je pokazalo da grožđe sadrži visoku razinu antioksidanata koji reguliraju razinu dijastoličkog krvnog tlaka i pomažu u prevenciji aritmije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije