Biljni pigment koji koža voli

Biljni pigment koji koža voli

Biljni pigment koji koža voli
  • Objavljeno: Petak, 04.04.2014.
  • Broj pregleda: 11.048
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najvažniji karotenoid

Beta-karoten štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost pretvorbom u vitamin A.

Dolaskom toplijeg vremena sve češće se počinje govoriti o beta-karotenu, tvari koja učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja. No, zbog višestruko blagotvornog djelovanja na funkcije kože i sluznice, zacijelo zavrjeđuje našu pažnju tijekom cijele godine.

Beta-karoten (provitamin vitamina A, tj. retinola) je najznačajniji pripadnik skupine spojeva široko zastupljenih u prirodi koje nazivamo karotenoidi (tu još spadaju likopen, alfa-karoten, lutein, kriptoksantin i zaeksantin).

Izoliran je iz mrkve tridesetih godina prošlog stoljeća. Danas je poznato da je snažan antioksidans koji se u obliku biljnog pigmenta žute do crvene boje nalazi u različitom žutom i narančastom voću te lisnatom povrću tamnozelene boje. 

Dokazano je da je nužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznica. Kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost, i to pretvorbom u vitamin A. Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice organizma i dovode do različitih poremećaja i bolesti, pa i malignih. Stoga se može reći da djeluje antikancerogeno, a pridonosi i različitim terapijskim postupcima. Obrambene snage organizma snaži jačanjem T-staničnog imuniteta, sudjelovanjem u sintezi imunoglobulina i stimuliranjem diferencijalnog sazrijevanja stanica. Nužan je za stvaranje pigmenta melanina u koži, a dokazan je i njegov pozitivan učinak na prevenciju noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo. Iako nije znanstveno dokazano, pretpostavlja se da pozitivno djeluje i na liječenje alkoholizma, gastritisa, katarakte te degeneracije žute pjege.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije