Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu

Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu

Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu
  • Objavljeno: Petak, 01.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da antioksidanti mogu smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu i usporiti proces starenja. Unos antioksidanata može spriječiti nastanak niza bolesti. Za bolje razumijevanje djelovanja antioksidanata morate prije svega razumjeti što su to slobodni radikali.

Slobodni radikali su nestabilne i reaktivne molekule koje sadrže jedan ili više nesparenih elektrona. Kako bi postale stabilne, počinju uzimati elektrone od drugih stabilnih molekula i na taj način napadaju zdrave stanice.

Slobodni radikali su formirani kao nusprodukti različitih metaboličkih aktivnosti u tijelu kao što je izlaganje štetnim UV zrakama, dimu cigareta, alkoholu i stresu.

Gotovo svi procesi u tijelu koji uzrokuju starenje kože su rezultat napada slobodnih radikala na stanice. No, važno je da znate kako nisu svi slobodni radikali štetni. Tijelo ih treba u maloj količinu kako bi uništilo bakterije i borilo se protiv infekcije. Oni sudjeluju u proizvodnju vitalnih hormona i aktivaciji enzima. Opasnost nastupa kada se u tijelu nalaze u prekomjernoj količini.

Pročitajte što su infekcije i kako ih spriječiti.

Nezdrav životni stil, prehrana i izloženost zagađivačima povećava razinu slobodnih radikala. Njihovo djelovanje u tijelu se manifestira na koži. To može biti pojavljivanje bora, manjak elastičnosti kože ili staračke pjege. No, također to mogu biti i neke bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes, rak, makularna degeneracija i slično.

U ovom trenutku antioksidanti spašavaju stvar. Oni se bore protiv slobodnih radikala tako da ih neutraliziraju. Vraćaju elektrone slobodnim radikalima. Postoje različite vrste antioksidanata: oni koji dolaze putem prehrane i oni koji se samostalno proizvode u tijelu. Postoje 4 glavna nutritivna spoja koja djeluju antioksidacijski:

  • vitamin A (beta karoten)
  • vitamin E
  • vitamin C
  • selen

Vitamin A

Vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije očiju i strukture kože. Znanstveni naziv vitamina A je retinol. Povećava tjelesnu otpornost na infekcije i održava tijelo zdravim. Štiti kožu i ovojnicu membrane od toksina i mikroorganizama. Vitamin A jača kožu i pomaže u prevenciji nastanka bora, smanjenja elastičnosti kože, staračkih fleka i drugih problema s kožom.

Saznajte jesu li bolji prirodni ili sintetski izvori vitamina.

Beta karoten

Beta karoten je vrsta vitamina A koji ima izuzetno moćno antioksidacijsko djelovanje i pomaže u prevenciji formacije i deaktivaciji slobodnih radikala. Sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala. Može uništiti spojeve koji uzrokuju nastanak raka. Beta karoten je poznat po svojoj učinkovitosti kada je u pitanju prevencija raka pluća i katarakte očiju. Dobri izvori vitamina A i beta karotena su mrkva, jaja, žutanjci, cjelovito mlijeko, cikla, mango i naranče.

Pročitajte zašto su vitamini B skupine važni i gdje ih možemo naći.

Vitamin C

Vitamin C je ključan antioksidant koji je potreban za održavanje zdravlja imunološkog sustava. Bori se protiv toksina i zagađivača koji oštećuju stanice i uzrokuju mutacije. Deaktivira neke kancerogene spojeve i štiti pluća od štetnog djelovanja zagađenog zraka. Vitamin C je odličan izvor elektrona, zbog čega je jako učinkovit u deaktivaciji slobodnih radikala. Jača krvne žile i kožu. Sve vrste voća i povrća sadrže vitamin C.

Pročitajte zašto je vitamin C važan za jak imunitet.

Vitamin E

Vitamin E može spriječiti prijevremeno starenje stanica u tijelu. Štiti vitamin C i A od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Sprječava oštećenja stanične membrane i na taj način pomaže u prevenciji različitih bolesti. Pšenične klice, sjemenke suncokreta, bademi, soja, jaja, maslac, prokulice i grahorice su dobar izvor vitamina E.

Pročitajte zašto se vitamin E smatra vitaminom za zdravlje i ljepotu.

Selen

Ovaj mineral pronalazimo u tijelu u tragovima, u svakom tkivu. Poznat je po tome što pomaže u prevenciji raka. Selen štiti jetru od oštećenja i pomaže u održavanju elastičnosti kože. Učinkovit je u povećanju elastičnosti kože. Pšenične klice i cjelovite žitarice su najbolji izvor selena.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije