Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu

Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu

Uloga antioksidanata u ljudskom tijelu
  • Objavljeno: Petak, 01.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da antioksidanti mogu smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu i usporiti proces starenja. Unos antioksidanata može spriječiti nastanak niza bolesti. Za bolje razumijevanje djelovanja antioksidanata morate prije svega razumjeti što su to slobodni radikali.

Slobodni radikali su nestabilne i reaktivne molekule koje sadrže jedan ili više nesparenih elektrona. Kako bi postale stabilne, počinju uzimati elektrone od drugih stabilnih molekula i na taj način napadaju zdrave stanice.

Slobodni radikali su formirani kao nusprodukti različitih metaboličkih aktivnosti u tijelu kao što je izlaganje štetnim UV zrakama, dimu cigareta, alkoholu i stresu.

Gotovo svi procesi u tijelu koji uzrokuju starenje kože su rezultat napada slobodnih radikala na stanice. No, važno je da znate kako nisu svi slobodni radikali štetni. Tijelo ih treba u maloj količinu kako bi uništilo bakterije i borilo se protiv infekcije. Oni sudjeluju u proizvodnju vitalnih hormona i aktivaciji enzima. Opasnost nastupa kada se u tijelu nalaze u prekomjernoj količini.

Pročitajte što su infekcije i kako ih spriječiti.

Nezdrav životni stil, prehrana i izloženost zagađivačima povećava razinu slobodnih radikala. Njihovo djelovanje u tijelu se manifestira na koži. To može biti pojavljivanje bora, manjak elastičnosti kože ili staračke pjege. No, također to mogu biti i neke bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes, rak, makularna degeneracija i slično.

U ovom trenutku antioksidanti spašavaju stvar. Oni se bore protiv slobodnih radikala tako da ih neutraliziraju. Vraćaju elektrone slobodnim radikalima. Postoje različite vrste antioksidanata: oni koji dolaze putem prehrane i oni koji se samostalno proizvode u tijelu. Postoje 4 glavna nutritivna spoja koja djeluju antioksidacijski:

  • vitamin A (beta karoten)
  • vitamin E
  • vitamin C
  • selen

Vitamin A

Vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije očiju i strukture kože. Znanstveni naziv vitamina A je retinol. Povećava tjelesnu otpornost na infekcije i održava tijelo zdravim. Štiti kožu i ovojnicu membrane od toksina i mikroorganizama. Vitamin A jača kožu i pomaže u prevenciji nastanka bora, smanjenja elastičnosti kože, staračkih fleka i drugih problema s kožom.

Saznajte jesu li bolji prirodni ili sintetski izvori vitamina.

Beta karoten

Beta karoten je vrsta vitamina A koji ima izuzetno moćno antioksidacijsko djelovanje i pomaže u prevenciji formacije i deaktivaciji slobodnih radikala. Sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala. Može uništiti spojeve koji uzrokuju nastanak raka. Beta karoten je poznat po svojoj učinkovitosti kada je u pitanju prevencija raka pluća i katarakte očiju. Dobri izvori vitamina A i beta karotena su mrkva, jaja, žutanjci, cjelovito mlijeko, cikla, mango i naranče.

Pročitajte zašto su vitamini B skupine važni i gdje ih možemo naći.

Vitamin C

Vitamin C je ključan antioksidant koji je potreban za održavanje zdravlja imunološkog sustava. Bori se protiv toksina i zagađivača koji oštećuju stanice i uzrokuju mutacije. Deaktivira neke kancerogene spojeve i štiti pluća od štetnog djelovanja zagađenog zraka. Vitamin C je odličan izvor elektrona, zbog čega je jako učinkovit u deaktivaciji slobodnih radikala. Jača krvne žile i kožu. Sve vrste voća i povrća sadrže vitamin C.

Pročitajte zašto je vitamin C važan za jak imunitet.

Vitamin E

Vitamin E može spriječiti prijevremeno starenje stanica u tijelu. Štiti vitamin C i A od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Sprječava oštećenja stanične membrane i na taj način pomaže u prevenciji različitih bolesti. Pšenične klice, sjemenke suncokreta, bademi, soja, jaja, maslac, prokulice i grahorice su dobar izvor vitamina E.

Pročitajte zašto se vitamin E smatra vitaminom za zdravlje i ljepotu.

Selen

Ovaj mineral pronalazimo u tijelu u tragovima, u svakom tkivu. Poznat je po tome što pomaže u prevenciji raka. Selen štiti jetru od oštećenja i pomaže u održavanju elastičnosti kože. Učinkovit je u povećanju elastičnosti kože. Pšenične klice i cjelovite žitarice su najbolji izvor selena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije