Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje

Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje

Čaj od maslačka za ljepotu i zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 08.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Maslačak se do prije nekoliko desetljeća smatrao korovom, čupao i bacao. Srećom, znanstvenici su otkrili da je maslačak biljka odličnih ljekovitih svojstava.

Odličnog je okusa, naročito kada se pomiješa s medom. U kineskoj tradicionalnoj medicini maslačak je važan dio različitih lijekova.

Zeleni dijelovi maslačka se mogu koristiti za salate, a sami cvijet se suši i koristi za pripremu čaja. Maslačak sadrži više karotena o mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Diuretik

Maslačak ima prirodna diuretska svojstva. Pomoći će u čišćenju tijela od toksina, pospješit će zdravlje bubrega i urinarnog trakta. Čaj od maslačka će ublažiti probavne tegobe i smanjiti rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Također je odličan i za izmokravanje bubrežnih kamenaca jer izmokravanje čini manje bolnim i neugodnim.

Krvni tlak

Visok krvni tlak možete regulirati svakodnevnim ispijanjem čaja od maslačka. Sadrži spojeve koji će u kratkom roku regulirati krvni tlak. Također će regulirati razinu kolesterola i samim time smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti jer su visok krvni tlak i visoka razina kolesterola vodeći uzročnici bolesti srca.

Poremećaji u radu jetre

Kronični umor može biti prvi simptom poremećaja u radu jetre. Maslačak će pospješiti funkciju jetre i olakšati oslobađanje toksina iz tijela. Njegova antioksidacijska svojstva će smanjiti rizik od nastanka raka jetre. Čaj od maslačka može pospješiti apetit, ali će ujedno i regulirati rad probave i olakšati probavne smetnje.

Mršavljenje

Čaj od maslačka će lagano stimulirati rad probavnog sustava i pospješiti trošenje kalorija. Čovjekov urin sadrži oko 4% masti. Što više mokrimo, iz tijela će se oslobađati veća količina masti i vode, a vi ćete to nakon nekog vremena primijetiti na vagi.

Anemija

Maslačak je dobar izvor željeza, vitamina i proteina. Željezo je važan dio hemoglobina, a vitamini i proteini su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Maslačak sadrži organski natrij, koji je odličan za osobe koje imaju prenisku razinu natrija u tijelu.

Njega kože

Oblozi od čaja od maslačka će ublažiti iritacije kože. Ima antimikrobno i antivirusno djelovanje, zbog čega je odličan za smanjenje prištića i akni, kao i ublažavanje uboda insekata. Regulirat će razinu hormona, koži dati prirodan sjaj i mekoću. Ne morate nužno stavljati obloge od čaja maslačka, već je dovoljno da ga svakodnevno ispijate. Nakon nekoliko tjedana ćete primijetiti smanjenje prištića. Oblozi od čaja maslačka su se pokazali uspješnima u ublažavanju simptoma psorijaze, kao što su svrab i ljuštenje kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije