Četiri vrste hrane koje pogoršavaju prehladu ili gripu za samo sat vremena!

Četiri vrste hrane koje pogoršavaju prehladu ili gripu za samo sat vremena!

Četiri vrste hrane koje pogoršavaju prehladu ili gripu za samo sat vremena!
  • Objavljeno: Utorak, 08.12.2015.
  • Broj pregleda: 2.305
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izbjegavajte ovu hranu ako ne želite biti bolesni dulje nego što treba. Možda ste se cijepili protiv gripe i možda perete ruke sto puta dnevno, ali sve to nije jamstvo da nećete dobiti neki od virusa koji haraju ove godine.

Pa ako se i kada to dogodi, zadnja stvar koju želite je da vam se začepljenost nosa, bolovi u cijelom tijelu i opća slabost pogoršaju. Stoga izbjegavajte sokove i druga slatka pića, mliječne proizvode, alkohol te prerađene ugljikohidrate.

Naime, neki od njih pojačavaju infekciju ili pak uzrokuju stvaranje sluzi, a alkohol naš organizam dehidrira još i više nego što je on već dehidriran zbog bolesti s kojom se bori.

Sokovi i druga slatka pića

Svi sokovi prepuni su šećera koji izazivaju upalu koja slabi borbu organizma protiv infekcije. Ovo vrijedi i za svu drugu hranu bogatu šećerima kao kolačići, bomboni i sve slasne stvari koje ćete možda poželjeti kako biste se utješili dok ste bolesni. Umjesto toga, pijte slabo zaslađeni čaj i običnu vodu te nastojite unijeti dovoljno tekućine. Ako morate grickati između obroka, uzmite voće ili kokice. Bit će vam drago da ste tako postupili.

Mliječni proizvodi

Mada ste možda čuli da mlijeko, jogurt i slični proizvodi ne uzrokuju stvaranje sluzi, ali kod nekih ljudi sluz koja je već u grlu mogu načiniti gušćom i teže podnošljivom. Uočite li da vas mliječni proizvodi čine takvima, smanjite unos ili ih uopće nemojte uzimati. Ako podnosite mliječne proizvode dok ste bolesni, dobro za vas, jer su bogati izvor bjelančevina i D vitamina koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Jogurt je i probiotik koji balansira crijevne bakterije.

Alkohol

Već osjećate da vas hvata bolest, ali ne odustajete od ideje pića nakon posla. Alkohol uzrokuje upalu koja slabi bijela krvna zrnca, čineći da se tijelo teže odupire bolesti. Alkoholno piće dehidrira još i više nego što već to jeste zbog bolesti, a dehidracija munjevito diže razinu alkohola u krvi i brže se napijete. Ako se ne želite ujutro probuditi s vrućicom i mamurlukom, preskočite piće.

Prerađeni ugljikohidrati

Preprženi kruh i krekeri su klasična hrana kad smo bolesni. Ali to nam neće činiti dobro. To su prerađeni ugljikohidrati koji se brzo pretvaraju u šećer pa dižu glukozu u krvi slično kao i sokovi. Znači, ometaju borbu protiv infekcija na isti način. Najbolji je kruh od cjelovitih žitarica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije