Dan Sacher torte: Donosimo recept popularne zagrebačke slastičarnice

Dan Sacher torte: Donosimo recept popularne zagrebačke slastičarnice

Dan Sacher torte: Donosimo recept popularne zagrebačke slastičarnice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Slastičarnica Orijent

Prvi recepti koji objašnjavaju pripremu deserta sličnog Sacher torti datiraju s početka 19. stoljeća. Kada je 16-godišnji kuharski pripravnik Franz Sacher napravio Sachertorte na dvoru princa Metternicha 1832. godine, nije ni slutio kakav će utjecaj danas njegova torta imati na ljubitelje čokolade diljem svijeta.

Princ Klemens von Metternich je zadužio svog kuhara da napravi tortu za važne ličnosti koje su bile pozvane, a nekoliko sati prije početka objeda bio je obaviješten da se njegov sluga razbolio te ne može obavljati svoje dužnosti. Princ je stoga bio prisiljen povjeriti zadatak šegrtu Franzu Sacheru, koji je u to vrijeme imao samo šesnaest godina. Mladi Sacher je priredio kolač od jaja, maslaca i čokolade premazan marmeladom od marelica i preliven gorkim čokoladnim preljevom - koji je oduševio Vojvodu i goste.

Franz se kasnije zaposlio kao kuhar u gradu Bratislavi. Nakon toga je služio na trajektu koji je povezivao Beč i Budimpeštu te u poznatom kasinu u Pešti. Vrativši se u Beč, otvorio je profinjenu slastičarnicu. Iako postoji niz varijanti, recept za originalnu Sacher tortu dobro je čuvana tajna, poznata samo slastičarima u hotelu Sacher u Beču, kojeg je 1876. godine otvorio njegov sin Eduard. Kako ovu popularnu tortu priprema zagrebačka slastičarnica Orijent, otkrio nam je Damir Domjanović.

Recept za Sacher tortu

Sastojci:

Biskvit (za kalup promjera 24 cm):

  • 8 bjelanjaka i prstohvat soli
  • 140 kristal šećera
  • 40g mljevenih oraha
  • 180g maslaca sobne temperature
  • 60g šećera u prahu
  • prstohvat vanilije u prahu
  • 180g tamne čokolade s min. 55% kakaa
  • 8 žumanjaka
  • 180g brašna (glatkog)
  • 3 žličice kakaa, nezaslađenog
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 700g domaćeg džema od marelica, sitno procijeđenog, bez komadića

Glazura:

  • 250g kristal šećera
  • 170 ml vode
  • 190g tamne čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C, a dno kalupa obložite papirom za pečenje pa i dno i stranice premažite maslacem i pospite s malo brašna. Višak brašna istresite iz kalupa. Čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi, dok ne postane mlaka. Maslac, vaniliju i šećer u prahu zajedno miksajte dok ne dobijete meku, kremastu pjenastu smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjak, stalno miksajući, a zatim na najmanjoj brzini umiješajte otopljenu čokoladu.

Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksati u kremasti snijeg. U nekoliko navrata dodajte šećer u prahu i nastavite miješati dok se ne stvori čvrsti bjelanjak, potom prebacite u zdjelu s gotovom smjesom. Sve suhe sastojke pomiješajte, tj. brašno, prašak za pecivo, orahe i kakao. Otprilike trećinu smjese od bjelanjaka umiješajte u čokoladnu smjesu. Pjenjačom miješajte da ne izgubite previše zraka iz smjese a da opet sve bude sjedinjeno. Dodajte ostatak uz sve suhe sastojke.

Napomena: Obavezno nježno miješanje radi teksture smjese.

Prebacite cijelu smjesu u kalup, poravnajte i pecite 50-55 minuta. Ako pred kraj potamni, pokrijte s malo aluminijske folije. Ohladite dvadesetak min u kalupu, zatim pažljivo izvadite iz kalupa i ohladite do kraja. Skinite papir za pečenje i prerežite vodoravno po sredini na pola. Donji dio namazati vrućim džemom od marelica. Na to stavite drugu koru zatim cijelu tortu premazati vrućim džemom. Stavite u frižider dok se ne pripremi glazura.

Glazura i završna obrada:

U posudi zagrijte šećer i vodu. Kad se pojave mjehurići, umiješajte sitno nasjeckanu tamnu čokoladu. Procijedite kroz sito da ne bude grudica ili mjehurića. Uz miješanje ohladiti dok ne postane topla. Kada je glazura mlaka i svilenkasta, može se premazati preko marelica.

Napomena: budite brzi jer će se glazura brzo stegnuti.

Dodatne napomene: Tortu izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati prije posluživanja jer će se lakše rezati i bit će mekša I ukusnija. Najbolje poslužiti s velikom porcijom slatkog tučenog vrhnja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije