Držite kolesterol pod kontrolom!

Držite kolesterol pod kontrolom!

Držite kolesterol pod kontrolom!
  • Objavljeno: Subota, 24.12.2011.
  • Broj pregleda: 25.071
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrste kolesterola

Kolesterol je voštana tvar slična masti koja se proizvodi u jetri i stanicama. Nalazi se u nekim namirnicama, kao što su namirnice životinjskog podrijetla, poput mliječnih proizvoda, jaja i mesa.

Tijelo treba kolesterol kako bi pravilno funkcionirao. Njegove stanične stjenke ili membrane trebaju kolesterol kako bi mogle proizvoditi hormone, vitamin D i žučnu kiselinu koja pomažu probaviti masnoće. No, tijelo treba određen dio kolesterola kako bi zadovoljile svoje potrebe. Kada je previše kolesterola prisutno mogu se razviti zdravstveni problemi poput bolesti srca.

Kada ima previše kolesterola, plak može začepiti arterije i suziti prostor za protok krvi u srce. Tijekom vremena, to nakupljanje uzrokuje aterosklerozu što može dovesti do bolesti srca.

Kada nema dovoljno krvi bogate kisikom koja dolazi do srca javlja se bol u prsima, angina. Ako je dotok krvi u dio srca potpuno prekinut zbog potpune začepljenosti koronarne arterije, rezultat je srčani udar.

Isprobajte vodu od bamije koja regulira kolesterol i otapa bubrežne kamence!

Kolesterol putuje krvlju po tijelu priključen za protein, a to se zove lipoprotein. Lipoproteini mogu biti visoke gustoće, niske gustoće ili vrlo niske gustoće, ovisno o tome koliko proteina ima u odnosu na masti.

Lipoproteini niske gustoće (LDL) se nazivaju i "loš" kolesterol, a mogu uzrokovati nakupljanje plaka na stjenkama arterija. Što je više LDL kolesterola u krvi, veći je rizik od bolesti srca.

Lipoproteini visoke gustoće (HDL) se nazivaju "dobar" kolesterol, a pomažu tijelu da se riješi lošeg kolesterola u krvi. Viša razina HDL kolesterola je bolja. Ako je razina HDL niska, rizik od bolesti srca se povećava.

Lipoproteini vrlo niske gustoće su slični LDL kolesterolu u tome što sadrže uglavnom masti i malo proteina.

Trigliceridi su druga vrsta masnoće koju u krvi prenose lipoproteini niske gustoće. Višak kalorija, alkohol ili šećer u tijelu se pretvaraju u trigliceride i pohranjuju u masnim stanicama u cijelom tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije