Jačanje imuniteta - na što (ne)možete utjecati

Jačanje imuniteta - na što (ne)možete utjecati

Jačanje imuniteta - na što (ne)možete utjecati
  • Objavljeno: Utorak, 14.01.2020.
  • Broj pregleda: 28.239
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljekovito bilje i drugi dodaci

Zavirite u bilo koji dućan i naći ćete pilule i biljne preparate koji tvrde da "jačaju imunitet" ili na neki drugi način potiču zdravlje vašeg imunološkog sustava. Iako neki preparati mijenjaju neke komponente imunološkog sustava, zasad nema dokaza da oni zapravo jačaju imunitet do točke gdje ste bolje zaštićeni od infekcija i bolesti. Dokazivanje da biljke ili bilo koja tvar mogu poboljšati imunitet je, još uvijek, vrlo komplicirana stvar. Znanstvenici ne znaju, na primjer, je li biljka koja izgleda jača razine antitijela u krvi zapravo radi nešto korisno za sveukupni imunitet.

No, to ne znači da trebamo zanemariti prednosti svih biljnih pripravaka. Svačiji imunološki sustav je jedinstven. Svaka osoba reagira na fiziologiju aktivne tvari drugačije. Dakle, ako vaša baka kaže da neki biljni pripravak nju već godinama štiti od bolesti, tko može tvrditi da to nije točno?

Znanstvenici su promatrali brojno bilje i vitamine u odnosu na njihov potencijal da na neki način utječu na imunološki sustav. Velik dio ovog istraživanja bio je usmjeren na starije osobe, djecu ili osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, kao što su pacijenti oboljeli od AIDS-a. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi potvrdili ili opovrgnuti te rezultate. Prema tome, ovi rezultati se ne bi trebali smatrati univerzalno primjenjivim.

Neki od dodataka koji su zaslužili pažnju istraživača su:

Aloe vera

Za sada nema dokaza da aloe vera može modulirati imunološku reakciju. Budući da su mnoge različite formulacije i spojevi korišteni u istraživanjima, uspoređivanje rezultata je jako teško. Međutim, postoje neki dokazi da je aloe vera korisna za male opekline, rane ili ozeblina, kao i za upale na koži. Studije su otkrile da aloe vera nije najbolji izbor za tretiranje tkiva dojke nakon zračenja.

Pripremite sok od aloe vere za bolje zdravlje!

Astragalus membranaceus

Proizvod izvedeni iz korijena biljke reklamiraju se kao odlični za poticanje imunološkog sustava, dok studije pokazuju da je njen učinak zanemariv.

Echinacea

Oceani tinte su proliveni kako bi se zahvalio Echinacei na mogućnosti da spriječi ili ograniči težinu prehlade. Većina stručnjaka ne preporučuje uzimanje ehinacee za dugoročno sprječavanje prehlade. Echinacea može uzrokovati potencijalno ozbiljne nuspojave. Osobe s alergijom na ambroziju će najvjerojatnije imati reakciju na Echinaceu, a bilo je slučajeva anafilaktičkog šoka. Velika studija iz 2005. godine provedena na 437 volontera je također pokazala da ehinacea ne utječe na težinu prehlade ili gripe.

Češnjak

Češnjak možda ima neke kvalitete za borbu protiv infekcija. U laboratorijskim testovima, istraživači su vidjeli da češnjak djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Iako je to obećavajuće, nije bilo dovoljno dobrih istraživanja na ljudima kako bi bili sigurni u to. Jedna studija iz 2006. godine pronašla je povezanost između učestalosti korištenja češnjaka i luka i manjeg rizika od nekih uobičajenih oblika raka, ali još je prerano preporučiti češnjak kao način liječenja ili sprečavanja infekcija, ili raka.

Saznajte kako češnjak jača imunitet za samo 3 sata!

Ginseng

Nije jasno kako korijen biljke funkcionira, ali tvrdi se da stimulira rad imunološkog sustava. Unatoč tvrdnjama broj studija nije dovoljan da to potvrdi. Istraživači još u potpunosti ne razumiju azijski ginseng.

Sladić

Sladić se koristi u kineskoj medicini za liječenje raznih bolesti. Većina studija istražuje sladić u kombinaciji s drugim biljem, tako da je nije moguće provjeriti mogu li se neki učinci pripisati sladiću.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije