Jagode - slatko voće za vitku liniju

Jagode - slatko voće za vitku liniju

Jagode - slatko voće za vitku liniju
  • Objavljeno: Utorak, 07.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim lijepog izgleda i savršenog slatkog okusa, ovo bobičasto voće je pravo bogatstvo mikronutrijenata koji blagotvorno djeluju na zdravlje te je zbog velike količine vode odlično za održavanje vitke linije.

Pripremite salatu od jagoda i špinata!

Jagoda se sastoji od čak 90 posto vode, malo šećera, celuloze i malo masnoće te je poznata kao jedna od najmanje kaloričnih vrsta voća. 100 grama jagoda ima samo 35 kcal, što znači da ih je poželjno uvrstiti u svaku dijetu kojoj je cilj mršavljenje ili održavanje težine.

Jagode jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C. Jedna porcija jagoda sadrži 51.5 mg vitamina C što je oko pola svih dnevnih potreba za ovim nutrijentom. Ako povećate dnevni unos na jednu šalicu jagoda (150 g), unijet ćete 100% potrebnog vitamina C u danu. Vitamin C odličan je podizač imuniteta i brzodjelujući antioksidans.

Osim C vitamina, jagode su bogate i kalijem, koji pozitivno utječe na živčani sustav, rad bubrega i sniženje visokog krvnog tlaka te kalcijem koji je odličan za kosti. Magnezij iz jagoda pomaže za lakše podnošenje stresnih situacija, a željezo će dati energiju mišićima. Jagode su bogate i prehrambenim vlaknima i jednim obrokom zadovoljava se 16 posto preporučene dnevne potrebe za njima. Vlakna blagotvorno djeluju na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Iako se jagode u nekim trgovinama mogu kupiti i izvan sezone, znamo da se one najbolje i najslađe upravo sada nalaze na štandovima i policama jer im sezona kod nas traje od svibnja do srpnja. Jagode moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene. Peteljka treba biti blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za plod. Kupujte ih već zrele i trošite što prije, unutar 2 do 3 dana čuvane u hladnjaku jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan. Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije.

Pripremite kolač od sira i jagoda!

Kako jagode ukomponirati u svoj jelovnik:

  • Narežite jagode i dodajte ih u običan grčki jogurt s malo agavinog sirupa i pospite nasjeckanim bademima.
  • Narežite jagode na vafle, palačinke ili uz zobene pahuljice, a možete ih umiješati u muffine ili slatki kruh.
  • Jagode narežite na krem sir namazan na kruh i servirajte kao doručak.
  • Zamrznute ili svježe jagode blendajte s bananama, mlijekom i ledom i dobit ćete ukusan smoothie.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije