Je li jabuka na dan zaista dobra za zdravlje?

Stara izreka kaže da "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van", ali ima li to voće zaista toliki pozitivan utjecaj na naše zdravlje?
Jabuke su jedno od najpopularnijih voća na svijetu. Svake se godine proizvede gotovo 100 milijuna tona, a osim što dolaze u raznim bojama i okusima, već se dugo smatraju simbolom zdravlja.
Što jabuke sadrže?
Jabuke su bogate fitokemikalijama poput flavanola. Ovi spojevi povezani su s brojnim zdravstvenim koristima, poput održavanja zdrave tjelesne težine i smanjenja rizika od srčanih bolesti. Također sadrže razne polifenole, uključujući antocijanine, koji daju crvenu boju nekim korama jabuke i povezani su s boljim zdravljem srca. Još jedan polifenol koji se nalazi u jabukama je floridzin koji pomaže u kontroli razine šećera u krvi.
Sadrže i pektin, vrstu vlakna koje snižava loš kolesterol (LDL) i usporava apsorpciju šećera i masti iz hrane, što pomaže u stabilizaciji razine glukoze.
Neka znanstvena istraživanja potvrđuju zdravstvene koristi. Jedno istraživanje iz 2017. pokazalo je da je konzumacija jabuka povezana s 18% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Drugo istraživanje iz 2022. pokazuje da redovita konzumacija jabuka ili proizvoda od jabuka (poput soka) može smanjiti razinu kolesterola ako se navika zadrži dulje od tjedan dana.
Zdrava prehrana općenito može smanjiti rizik od raka do 40 %, uglavnom zahvaljujući bioaktivnim spojevima, fitokemikalijama koje su česte u jabukama. Neka su istraživanja povezala konzumaciju jabuka s nižim rizikom od razvoja određenih vrsta raka.
Jesu li jabuke zdravije od drugog voća?
Iako jabuke nisu bogate vitaminom C, kalcijem ili željezom, jabuke sadrže mnoštvo drugih korisnih spojeva. Neki istraživači tvrde da imaju drugu najvišu razinu antioksidativnog učinka među voćem.
Istraživanja također sugeriraju da su fenolni spojevi, još jedan oblik fitokemikalija koje sadrže jabuke, povezani s manjim rizikom od srčanih bolesti, raka, astme, dijabetesa i pretilosti.
Zbog svoje dostupnosti i pristupačnosti, jabuke su jednostavan izbor za svakodnevnu konzumaciju što ih čini korisnim dijelom zdrave prehrane.
Jesmo li zdraviji ako jedemo jabuke?
Jedna studija iz 2015. analizirala je podatke gotovo 9.000 ljudi i otkrila da su oni koji jedu jabuke rjeđe posjećivali liječnika, no ta razlika nije bila statistički značajna kad se u obzir uzmu faktori poput obrazovanja i pušenja.
Međutim, ljudi koji su svakodnevno jeli jabuke, rjeđe su uzimali lijekove na recept i ta je povezanost ostala značajna čak i kad su se uzeli u obzir socioekonomski čimbenici.
Iako studije sugeriraju da jabuke imaju zdravstvene prednosti, one nisu dovoljne da bi se u potpunosti izbjegao posjet liječniku. Istraživači upozoravaju da ljudi liječnika ne posjećuju samo kad su bolesni, nego i radi pregleda i prevencije.
Koliko jabuka je dovoljno?
Neke studije su otkrile zdravstvene prednosti svakodnevne konzumacije jabuka, ali samo ako se jede više od jedne dnevno.
U jednoj studiji iz 2020. godine, istraživači su 40 sudionika s blago povišenim kolesterolom podijelili u dvije skupine. Jedna je skupina jela dvije jabuke dnevno, dok je druga konzumirala napitak od jabuka s istim brojem kalorija. Pokus je trajao osam tjedana i osim tih proizvoda, sudionici nisu mijenjali prehranu. Na kraju su oni koji su jeli jabuke imali značajno nižu razinu kolesterola. Ipak, slabost studije je mali broj ispitanika.
Druga studija otkrila je da konzumacija tri jabuke dnevno dovodi do značajnog gubitka težine i poboljšanja razine glukoze u krvi kod 40 pretilih žena, iako poboljšanje razine glukoze nije bilo statistički značajno pri kasnijem mjerenju.
Kako jesti jabuke?
Preporučuje se konzumirati jabuku s korom, jer se najveći dio polifenola (korisnih biljnih spojeva) nalazi upravo u njoj. Starije sorte jabuka često sadrže veće količine tih tvari u usporedbi s modernim sortama koje su uzgojene s naglaskom na slađi okus, atraktivan izgled i veličinu.
Budući da neki polifenoli mogu imati gorak okus, slađe sorte vjerojatno sadrže manju količinu tih spojeva.
Što se tiče boje kore, ona nije odlučujuća jer i crveni i zeleni polifenoli pružaju zdravstvene koristi.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Juneći gulaš s mahunama
1:30h12345 -
Recept tjedna
Tjestenina s tikvicama i slaninom
45 min12345 -
Recept mjeseca
Krem juha od poriluka i krumpira
40 min12345